Cât de des merg românii la consultaţiile oftalmologice

Vizita la cabinetul oftalmologic este necesară, chiar dacă mulţi dintre noi aşteptăm până la agravarea primelor semne.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cât de des merg românii la consultaţiile oftalmologice
FOTO: 123rf.com / Cât de des merg românii la consultaţii oftalmologice

Peste 70% dintre români nu merg la timp la consultaţiile oftalmologice, arată un studiu realizat de Lensa. Cercetarea a pornit de la premiza că apariţia unor afecţiuni precum miopia, hipermetropia, cataracta congenitală sau astigmastismul se datorează riscului la care se expun persoanele care au o problemă şi nu o corectează la timp, acest lucru fiind confirmat şi de răspunsurile respondenţilor.

Aproximativ 65% dintre persoanele intervievate (3.917 de respondenţi) poartă ochelari şi lentile de vedere, în timp ce 35% (2.082 de persoane) au menţionat că nu este cazul.

Dintre respondenţii care poartă ochelari sau lentile de vedere, 9% văd excelent (330 persoane), 33% văd bine (1.225 persoane), 42% văd mai puţin bine (1.564 persoane), 11% văd prost (422 persoane) şi 4% văd foarte prost (160 persoane). Printre efectele lipsei ochelarilor de vedere potriviţi se numără durerile de cap frecvente sau ochi obosiţi.

Cât de des vin oamenii la consultaţiile oftalmologice

Peste 70% dintre respondenţi (2.630 de persoane) au recunoscut că a trecut mai mult de un an de zile de la ultima verificare a dioptriilor, în timp ce 18% (679 de persoane) au spus că vin la timp la consultaţii. Doar 13% (cc. 500 de persoane) dintre respondenţi au ajuns la un control la 6 luni.

„Calitatea vederii impactează foarte mult viaţa socială, dar şi randamentul profesional, de aceea este necesar ca pentru o bună desfăşurare a activităţilor zilnice să se efectueze o corecţie optimă. Este recomandat un control anual, însă majoritatea românilor nu îşi fac timp să respecte această regulă. De aici apar urmări neplăcute, precum creşterea sau scăderea dioptriilor. Copiii ar trebui să meargă din şase în şase luni la un control oftalmologic”, este de părere Daniel Crăciun (29 de ani), fondator şi CEO al Lensa.ro.

Orele petrecute în faţa calculatorului sau a tabletei ne obosesc ochii. Nu conştientizăm însă faptul că cu cât stăm mai mult, cu atât ne dăunează vederii. Peste 2.000 de persoane au răspuns la această întrebare, iar dintre acestea 42% recunosc faptul că stau cel puţin 8 ore în faţa calculatorului, iar 6% chiar adorm la calculator.

„În Europa de Vest, ochelarii pentru calculator sunt incluşi în asigurarea medicală. În Franţa, bugetul alocat este de 150 de euro pentru doi ani, iar în Germania de 80 euro. În România, încă nu există acest sistem. Există şi la noi o lege care spune că instituţiile statului trebuie să pună la dispoziţie angajaţilor ochelari de protecţie pentru calculator, în limita bugetului”, a precizat Florin Niţă, Business Development Manager Lensa.ro.

Cum alegem corect ochelarii de vedere?

Braţele ochelarilor trebuie să aibă curbura pe lobul urechii, pentru a nu le permite acestora să alunece sau să fie prea strânşi. Ochelarii de vedere pentru bărbaţi au o lungime a braţelor de 140-150 mm, iar cei pentru femei au o lungime a braţelor de 130-140 mm. Braţele pot fi ajustate, dar numai de către un specialist optician.

Lentila se recomandă în funcţie de dioptrie, ramă şi activitatea pacientului, de ex. şofer, contabil, filtrul minim pe care o lentilă trebuie să îl aibă este tratamentul antireflex.

Citește și: Dr. Dan Stănilă: Cum pot pacienții să scape de ochelarii de vedere și să “vadă” bine

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: