Cât de eficientă este o colonoscopie? Ce trebuie să știi!

Cel mai amplu studiu de până-n prezent analizează eficacitatea colonoscopiilor și impactul lor privind scăderea ratelor de deces. Iată ce au descoperit cercetătorii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cât de eficientă este o colonoscopie? Ce trebuie să știi!
Cât de eficientă este o colonoscopie? Ce trebuie să știi!

Cel mai amplu studiu de până-n prezent analizează eficacitatea colonoscopiilor și impactul lor privind scăderea ratelor de deces. Iată ce au descoperit cercetătorii.

Între 45 și 75 de ani este recomandat un screening colorectal cu scopul de a preveni cancerul de colon. Însă un nou studiu publicat în revista de referință New England Journal of Medicine pune sub semnul întrebării această recomandare general valabilă.

Rezultatele studiului

Studiul la care au participat 84.585 de europeni cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani, a fost realizat pe o perioadă de 10 ani. Cercetătorii au invitat aleatoriu 28.220 dintre participanți pentru a fi testați prin intermediul colonoscopiei, în timp ce restul de persoane (grupul de control) nu au fost supuse unui astfel de test.

De fapt, dintre cei cărora le-a fost trimisă invitația pentru colonoscopie, doar 11.843 (42%) au și făcut testul. Dintre aceștia, 259 au dezvoltat cancer de colon, comparativ cu 622 din grupul de control, care includea 56.365 de membri.

Traducând datele statistice, se poate remarca faptul că în grupul cu participanții testați prin procedura medicală endoscopică a existat un risc de 0,98% de a dezvolta cancer de colon, comparativ cu 1,2% asociat grupului de control.

Riscul de deces din cauza cancerului de colon a fost de 0,28% în grupul colonoscopiei față de 0,31% în grupul de control. Riscul de deces din orice alte cauze a fost de 11,03% în grupul de colonoscopie și de 11,04% în grupul de control.

Concluzionând, cercetătorii au confirmat că pentru fiecare 455 de persoane invitate să fie supuse unui screening, un deces din cauza cancerului colorectal a fost prevenit.

Deci, ar trebui să faci o colonoscopie?

„Sfatul meu pentru toate persoanele este ca, începând cu vârsta de 45 de ani toți oamenii trebuie să realizez un tip de screening pentru cancerul de colon, fie că este un test de scaun sau o colonoscopie”, a declarat doctor Otis Brawley, expert în depistarea cancerului și profesor la Johns Hopkins School of Public Health în Baltimore.

Persoanelor al căror test de scaun iese pozitiv li se recomandă apoi să facă o colonoscopie pentru a determina dacă acel pozitiv indică un cancer real sau nu.

Nu există nicio îndoială că orice tip de screening salvează vieți, a adăugat doctor Brawley.

„Studiile au arătat că screening-ul poate preveni o treime din decesele cauzate de cancerul de colon”, a spus Brawley.

Din păcate, așa cum susțin experții în urma testelor realizate în fiecare an la nivel global „două treimi dintre oameni vor muri în continuare din cauza cancerului de colon.”

Colonoscopia este procedura standard pentru diagnosticul precoce al cancerului colorectal sau pentru urmărirea recidivelor acestui tip de cancer.

Citește și: Când efectuăm o colonoscopie?

Sursă: today.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult