Cât de grav te poate îmbolnăvi un burger pe zi. Efecte secundare ale consumului de carne roșie în exces

O friptură suculentă la grătar, un burger delicious sau un tacco te fac sa salivezi numai cât te gândești la ele. Aceste preparate (carnea roșie) consumate în exces, pot să ne îmbolnăvească destul de grav, avertizeaza specialiștii.
  • Publicat:
Cât de grav te poate îmbolnăvi un burger pe zi. Efecte secundare ale consumului de carne roșie în exces
Cât de grav te poate îmbolnăvi un burger pe zi. Efectele secundare ale consumului de carne roșie în exces

Bătălia se dă, astfel, din punct de vedere medical. Sunt studii care demonstrează proprietățile nutritive ale cărnii roșii, plină de vitamine și nutrienți esențiali. Totodată, s-a făcut legătura între consumul excesiv de carne roșie și dezvoltarea mai multor boli, inclusiv diabetul sau cancerul.

Un burger pe zi, 26% mai multe șanse să faci diabet

Experții de la Harvard au constatat că un consum ridicat de carne roșie poate crește riscul de a face diabet de tip 2. Mai precis, spun acestia, consumând în fiecare zi echivalentul unui burger de vită, riscul de a face diabet de tip 2crește cu 26%.

În baza unui studiu făcut pe 200.000 de adulți, cu vârsta de 36 de ani, s-a ajuns la concluzia că de vină pentru creșterea incidenței de diabet tip 2 la consumatorii frecvenți de carne roșie este acel fier heme prezent în hemoglobina animală. Fier heme produce inflamație în corp, ceea ce face la organismul să răspundă mai greu la insulină, acel hormon care controlează zahărul din sânge.

Diabetul de tip 2 este legat în mare parte de stilul de viață, de consumul de zahăr, de carne roșie, junk food dar și de sedentarism, mai subliniază experții de la Harvard.

Cât de grav te poate îmbolnăvi un burger pe zi. Efectele secundare ale consumului de carne roșie în exces

Efectele secundare ale consumului de carne roșie

Boli de inimă

Carnea roșie, consumată în fiecare zi, poate duce la apariția bolilor cardiovascuare. Un studiu realizat de Școala de Sănătate Publică de la Universitatea Shandong din China, în anul 2016, a raportat următoarele.

„Un consum mai mare de carne roșie și carne procesată este asociat cu un risc crescut de mortalitate, datorat de boli cardiovasculare și cancer.”

Potrivit Healthline, deși carnea roșie este asociată un risc crescut de apariție a bolilor de inimă, carnea roșie procesată poate avea efecte și mai dure asupra organismului.

Colesterol ridicat

Una dintre problemele mai complicate pe care le poți avea din cauza consumului de carne roșie este  colesterolul ridicat. Acesta poate cauza și alte probleme de sănătate.

Mai precis, un studiu din 2019 publicat în „The American Journal of Clinical Nutrition” a constatat că atât carnea roșie, cât și cea albă, consumate în exces, pot crește nivelul colesterolului din organism.

Probleme cu intestinul

O bună funcționare a intestinului înseamnă și un sistem imunitar puternic. Explicația specialiștilor este aceea că microorganismele din intestin sunt esențiale pentru un corp sănătos. Dr. Joel Fuhrman a vorbit pentru HuffPost despre efectele negative ale consumului de carne roșie asupra sănătății intestinelor: „Consumul de carne roșie îți expune inutil corpul la agenții cancerigeni. Pe lângă acest lucru, compromiți în egală măsură și fluxul de sânge, iar nivelul stresului oxidativ crește considerabil. Cu alte cuvinte, consumi un aliment care nu oferă niciun fel de hrană organismului tău”.

Diabet

Mai multe studii au făcut legătura dintre apariția diabetului și consumul excesiv de carne roșie. În 2010, cecetători ai Departamentului de Epidemiologie al „ Școlii de Sănătate Publică din Harvard” au ajuns la următoarea concluzie: „Consumul de carne procesată, dar nu de carne roșie, este asociat cu o incidență mai mare a bolii coronariane și a diabetului zaharat”.

Cancer

Carnea roșie care ar putea duce la apariția diferitelor tipuri de cancer este cea procesată. Iar aici vorbim despre acele cărnuri afumate, tratate cu nitrați, conservanți sau diverse alte substanțe chimice.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă asupra cărnii roșii procesate, pe care a clasificat-o ca fiind în „Grupul 1, cancerigen pentru oameni”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări:
Alimente ultraprocesate care pot crește riscul de diabet
Alimente ultraprocesate care pot crește riscul de diabet
Boala Parkinson ar debuta în intestin și nu în creier, arată un nou studiu
Boala Parkinson ar debuta în intestin și nu în creier, arată un nou studiu