Bătălia se dă, astfel, din punct de vedere medical. Sunt studii care demonstrează proprietățile nutritive ale cărnii roșii, plină de vitamine și nutrienți esențiali. Totodată, s-a făcut legătura între consumul excesiv de carne roșie și dezvoltarea mai multor boli, inclusiv diabetul sau cancerul.
Experții de la Harvard au constatat că un consum ridicat de carne roșie poate crește riscul de a face diabet de tip 2. Mai precis, spun acestia, consumând în fiecare zi echivalentul unui burger de vită, riscul de a face diabet de tip 2crește cu 26%.
În baza unui studiu făcut pe 200.000 de adulți, cu vârsta de 36 de ani, s-a ajuns la concluzia că de vină pentru creșterea incidenței de diabet tip 2 la consumatorii frecvenți de carne roșie este acel fier heme prezent în hemoglobina animală. Fier heme produce inflamație în corp, ceea ce face la organismul să răspundă mai greu la insulină, acel hormon care controlează zahărul din sânge.
Diabetul de tip 2 este legat în mare parte de stilul de viață, de consumul de zahăr, de carne roșie, junk food dar și de sedentarism, mai subliniază experții de la Harvard.
Carnea roșie, consumată în fiecare zi, poate duce la apariția bolilor cardiovascuare. Un studiu realizat de Școala de Sănătate Publică de la Universitatea Shandong din China, în anul 2016, a raportat următoarele.
„Un consum mai mare de carne roșie și carne procesată este asociat cu un risc crescut de mortalitate, datorat de boli cardiovasculare și cancer.”
Potrivit Healthline, deși carnea roșie este asociată un risc crescut de apariție a bolilor de inimă, carnea roșie procesată poate avea efecte și mai dure asupra organismului.
Una dintre problemele mai complicate pe care le poți avea din cauza consumului de carne roșie este colesterolul ridicat. Acesta poate cauza și alte probleme de sănătate.
Mai precis, un studiu din 2019 publicat în „The American Journal of Clinical Nutrition” a constatat că atât carnea roșie, cât și cea albă, consumate în exces, pot crește nivelul colesterolului din organism.
O bună funcționare a intestinului înseamnă și un sistem imunitar puternic. Explicația specialiștilor este aceea că microorganismele din intestin sunt esențiale pentru un corp sănătos. Dr. Joel Fuhrman a vorbit pentru HuffPost despre efectele negative ale consumului de carne roșie asupra sănătății intestinelor: „Consumul de carne roșie îți expune inutil corpul la agenții cancerigeni. Pe lângă acest lucru, compromiți în egală măsură și fluxul de sânge, iar nivelul stresului oxidativ crește considerabil. Cu alte cuvinte, consumi un aliment care nu oferă niciun fel de hrană organismului tău”.
Mai multe studii au făcut legătura dintre apariția diabetului și consumul excesiv de carne roșie. În 2010, cecetători ai Departamentului de Epidemiologie al „ Școlii de Sănătate Publică din Harvard” au ajuns la următoarea concluzie: „Consumul de carne procesată, dar nu de carne roșie, este asociat cu o incidență mai mare a bolii coronariane și a diabetului zaharat”.
Carnea roșie care ar putea duce la apariția diferitelor tipuri de cancer este cea procesată. Iar aici vorbim despre acele cărnuri afumate, tratate cu nitrați, conservanți sau diverse alte substanțe chimice.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă asupra cărnii roșii procesate, pe care a clasificat-o ca fiind în „Grupul 1, cancerigen pentru oameni”.