Deși suntem o țară cu tradiție în obținerea vinurilor de calitate superioară, cea mai consumată băutură alcoolică din România este berea. Iată cât este de sănătoasă aceasta, dar și când ar trebui să o consumăm.
Băuturile bogate în fibre, precum berea, atunci când este consumată moderat, ar putea avea un efect protector la nivel cardiovascular, mai ales dacă sunt integrate într-un stil de viaţă sănătos. Aceasta este utilizată în același timp ca substanță psihoactivă și aliment.
„Berea conţine polifenoli cu proprietăţi antioxidante şi ajută la stimularea circulaţiei sângelui. În plus, datorită ingredientelor sale naturale, este o foarte bună sursă de magneziu şi potasiu, iar prin conţinutul de antioxidanţi şi fibre solubile poate contribui la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL)”, explică dr. Corina-Aurelia Zugravu, Preşedinte al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Vestea proastă este că alcoolul crește riscul de cance. Studiile concluzionează că una sau două băuturi alcoolice, de trei ori pe săptămână, sunt sigure, cu risc minim de mortalitate de toate cauzele, potrivit publicaţiei The New Zeeland Herald.
Cel mai important este să știm să delimităm până unde merg beneficiile și unde intervin riscurile.
Astfel, trei sau patru halbe pe zi (aproximativ șase până la opt unități pe zi) te duc direct „pe calea dependenței”, potrivit dr. Sally Marlow, profesor în domeniul sănătății mintale la King’s College din Londra.
In această instanţă, berea, în special alcoolul din conţinutul acesteia, poate duce la ficat gras, boală hepatică alcoolică, scleroză hepatică, leziuni ale creierului, probleme de digestie, cancere, probleme de circulație, obezitate, disfuncție sexuală și alte probleme de sănătate.
Mai mult, berea nu hidratează ci, dimpotrivă, deshidratează (fiind un puternic diuretic), deoarece conține magneziu și potasiu în concentrații importante, alcool, și este săracă în sodiu. Berea nu este o alegere prea bună în perioadele toride și, pe caniculă, devine contraindicată în cantități mai mari de 0,6-0,8 litri pe zi.
În funcție de tehnologia de filtrare, berea poate conține aluminiu. Un aport suplimentar de aluminiu este periculos, deoarece aluminiul în exces are efect neurotoxic puternic (pare a fi unul dintre factorii principali de declanșare a Alzheimer-ului și Parkinson-ului), iar poluarea aerului (și aditivii folosiți în unele alimente, dar într-o măsură mult mai mică) ne supune deja unui aport de aluminiu destul de ridicat.
Citește și: Bei bere direct din sticlă? Riscurile sunt uriașe, potrivit experților în sănătate
FOTO: Shutterstock | SURSA: The New Zeeland Herald