Cât de uşor pot fi influenţate adolescentele

Pubertatea, tot mai timpurie în rândul fetelor, poate fi considerată un risc deosebit pentru problemele comportamentale ale adolescenţilor, relatează Reuters Health. Dar părinţii care iau în considerare acest risc sunt în măsură să intervină şi să prevină problemele, spun cercetătorii. Riscul ar putea fi legat de prieteniile pe care le leagă fetele.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cât de uşor pot fi influenţate adolescentele

Pubertatea, tot mai  timpurie în rândul fetelor, poate fi considerată un risc deosebit pentru problemele comportamentale ale adolescenţilor, relatează Reuters Health. Dar părinţii care iau în considerare acest risc sunt în măsură să intervină şi să prevină problemele, spun cercetătorii. Riscul ar putea fi legat de prieteniile pe care le leagă fetele.

În studiul lor, adolescentele ale căror corpuri au început să se schimbe înainte de 11 ani au mai multe şanse de a avea mai târziu prietene  cu probleme de comportament.

Cercetătorii au descoperit că cele mai multe dintre aceste prietenii dăunătoare nu au fost formate înainte de 11 ani. Aşadar, acest lucru ar putea fi un avantaj pentru părinţi, putând astfel să le monitorizeze îndeaproape, să le sprijine, şi să prevină aceste prietenii periculoase încă de la început.

Sylvie Mrug, psiholog ​​la Universitatea din Alabama, Birmingham, a intervievat 2.600 de fete cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani dar şi părinţi ai acestora. Fetele şi-au expus problemele de comportament raportându-se la problemele identificate de cea mai bună prietenă a  lor. Astfel se confirmă tendinţa adolescenţilor de a copia cu orice risc  „modele” ale prietenilor.

Din fiecare 100 de respondente, 16 s-au „maturizat mai devreme,” ceea ce înseamnă că au avut prima menstruaţie înainte de 11 ani (vârsta medie fiind de 12 ani).

Cum era de aşteptat, fetele ale căror prietene au avut probleme de comportament au fost foarte susceptibile de a avea şi de a se regăsi şi ele cu aceleaşi probleme.

Adolecentele  afectate de  pubertatea precoce au fost vulnerabile în crearea unei legături puternice între problemele lor şi cele ale „modelelor”. Educaţia parentală, veniturile, structura familiei şi etnia sunt elemente importante în determinarea comportamentului adolescentelor.

„În cazul fetelor, pubertatea precoce este asociată cu mai multe probleme emoţionale, cum ar fi simptome depresive, scăderea respectului de sine  precum şi mai multe probleme comportamentale, cum ar fi delicvenţa, agresiunea, consumul de substanţe sau  comportamentul sexual inadecvat”, a spus Mrug.

Supravegherea din partea părinţilor joacă un rol important în adolescenţă – este important să ştii ce face copilul tau atunci când este departe de tine, cine sunt prietenii lui şi ce fac când se întâlnesc. Cel mai bun liant pentru o monitorizare eficientă este susţinererea unei relaţii de afecţiune părinte-copil, combinate cu coerenţa normelor şi consecinţele ale acestora.

Autor: Gabriela Ştefan

Urmărește CSID.ro pe Google News