Câtă cafea trebuie să bei zilnic ca să previi boala de ficat gras

  • Publicat:
Câtă cafea trebuie să bei zilnic ca să previi boala de ficat gras
Foto: Shutterstock

Boala de ficat gras sau steatohepatita nonalcoolică ar putea fi prevenită sau ameliorată prin consumul zilnic de cafea, arată un nou studiu. Dar, atenție, această noutate nu exclude necesitatea dietei echilibrate și a exercițiilor fizice zilnice!

Boala de ficat gras, prevenită prin consumul de cafea

Recomandarea oamenilor de știință vine ca urmare a unei metaanalize, în urma căreia s-a concluzionat că riscul de a dezvolta ciroză hepatică sau alte afecțiuni ale ficatului este cu aproape 50% mai mic în cazul celor care consumă zilnic 2-3 cești de cafea.

De asemenea, s-a observat că riscul de a dezvolta fibroză hepatică în rândul „cafegiilor” este cu 27% mai mic, în comparație cu persoanele care nu consumă de regulă cafea.

O altă cercetare de amploare a relevat că riscul de carcinom hepatocelular (cancer de ficat), indiferent de stadiul în care era boala de ficat gras, este cu 35% mai mic în rândul consumatorilor de cafea.

Totodată, s-a constatat că licoarea cu care ne începem mulți dintre noi diminețile ar putea reduce și riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2.

Efectul benefic al cafelei asupra ficatului s-ar datora fenolilor din boabele de cafea, antioxidanți foarte puternici care previn inflamațiile celulare.

Nu neglija dieta și mișcarea!

Pentru a preveni sau stopa în evoluție ficatul gras, specialiștii recomandă, pe lângă cele 2-3 cești de cafea zilnice, o dietă echilibrată și mișcare zilnică.

Este indicată limitarea consumului de alimente care conțin carbohidrați „răi”, precum sucuri carbogazoase, dulciuri, patiserie, zahăr, pâine albă, paste din făină albă, orez alb, sucuri de fructe, fast-food, bomboane, cartofi prăjiți, chipsuri, înghețată, ciocolată, energizante etc.) și grăsimi .

Cât privește evitarea sedentarismului, specialiștii recomandă 150 de minute de mișcare pe săptămână, adică aproximativ 20 de minute pe zi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult