Cu siguranță ai o cunoștință care suferă de diabet sau un membru din familie. Un nou studiu sugerează că dacă vrei să reduci riscul de diabet de tip 2, ideal este să consumi cafea.
Studiul a fost publicat în The American Journal of Clinical Nutrition și au luat parte 4,522 participanți de sex feminin care aveau un istoric de diabet gestațional. Parrticipantele au fost ținute sub observație în perioada 1991-2017, iar la fiecare doi-patru ani se notau diverși factori precum obiceiuri din stilul de viață, dietă, dacă acestea consumau cafea cu cofeină sau fără, aspecte demografice sau dacă sufereau de anumite boli. Pe lângă asta, participantele care nu aveau diabet au făcut analize de sânge între 2012-2014.
În timpul studiului s-a descoperit că 979 participanți au dezvoltat diabet de tip 2. Rezultatele arată că în urma consumului regulat de cafea cu cofeină riscul de a face diabet de tip 2 era redus.
Ingredientul activ din cafea este cofeina, un stimulent care ajută la reducerea glicemiei prin creșterea absorbției de glucoză. Astfel, cafeaua care conține cofeină poate preveni apariția diabetului.
Pe lângă asta, cafeaua are numeroase alte beneficii pentru sănătate, printre care și reducerea riscului de boală Parkinson datorită conținutului de antioxidanți, dar și a riscului de Alzheimer datorită conținutului de cofeină. Așadar, consumată cu moderație, adică între una și trei căni de cafea pe zi, aceasta poate fi benefică pentru creier, inimă și alte organe.
Pe de altă parte, dacă se consumă în cantități mari, poate dăuna sănătății și poate duce la apariția anumitor boli cardiovasculare sau cancere. Mai mult de cinci căni de cafea pe zi pot duce la insomnii, iritabilitate și anxietate.