Câte fețe are autismul? Expoziție foto a unui fotograf de 15 ani diagnosticat cu tulburări din spectru autist

Faces of Autism este un proiect fotografic inedit care prezintă în primă instanță portrete și povești ale copiilor, tinerilor sau adulților cu autism, dar urmărește și explorarea multiplelor fațete ale autismului, de la persoane nonverbale până la oameni independenți, cu existență aproape normală.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Câte fețe are autismul? Expoziție foto a unui fotograf de 15 ani diagnosticat cu tulburări din spectru autist
David Stescu, foto Faces of Autism

David Stescu, un fotograf de 15 ani, diagnosticat cu tulburări din spectru autist, prezintă publicului proiectul său fotografic Faces of Autism. El a fost invitat să-și prezinte fotografiile din acest proiect în cadrul Festivalului Internațional de Fotografie Bucharest Photofest 2021, însă evenimentul offline nu mai are loc fizic din cauza pandemiei. 

Ce este Faces of Autism?

Fotografiile din acest proiect sunt deja publicate online pe rețelele social media dar și pe website-ul dedicat facesofautism.ro , alături de povestea fiecărui copil. Fotografiile sunt făcute exclusiv de David Stescu, iar poveștile scrise de Mihai Stescu, tatăl lui David.

Proiectul este în desfășurare de doi ani, timp în care David a fotografiat 13 persoane, în 5 orașe. Aceasta este prima expoziție organizată în proiect, fiind în pregătire și altele, la Cluj, Iași și Timișoara.

Proiectul va fi extins și în străinătate, urmărind o mai bună conștientizare a autismului și acceptarea firească a persoanelor afectate de acest sindrom într-o societate în care diversitatea se face din ce în ce mai auzită.

Pe lângă fotografiile lui David, proiectul conține și un film documentar omonim, care va prezenta poveștile persoanelor din proiect, cu speranța că impactul televiziunii și a rețelelor de streaming poate ajuta și mai mult la popularizarea ideilor promovate de proiect.

S-a lansat deja trailerul pentru episodul pilot, episod care prezintă aventura lui David, fotograful proiectului Faces of Autism. Acolo îi veți întâlni pe părinții lui, bunici, prieteni, profesori, colegi, toți importanți pentru David și recuperarea lui și care își vor împărtăși într-o manieră reală și emoționantă experiențele alături de David.

O versiune online a trailerului poate fi urmărită aici:

Cine este David Stescu?

Când avea 2 ani, David a fost diagnosticat cu tulburări din spectru autist. David nu a vorbit până la 5 ani, nu avea contact vizual și nu interacționa cu cei din jurul său. Anii care au urmat au însemnat ore întregi de terapie zilnic (ABA, logopedie, terapie cu animale, terapie prin artă, terapie ocupațională), timp în care David s-a deschis din ce în ce mai mult.

David Stescu, foto arhivă personală
David Stescu, foto Faces of Autism

Acum David vorbește, citește, merge la o școală de masă și este pasionat de geografie, călătorii și fotografie. Aparatul de fotografiat este fereastra sa către lume. Imaginile pe care le surprinde sunt spontane și David le publică pe blogul său https://david.stescu.ro și pe rețelele sociale, împărtășindu-și pasiunile cu prietenii săi.

Prin exemplul său personal, David își dorește să ajute la schimbarea percepției societății cu privire la autism.
David a expus până acum în cinci expoziții personale și ulterior în cadrul Festivalului Dakino 2018 și la Festivalul Internațional de Fotografie Photofest Bucharest 2019.

David a fost invitat să vorbească la TedX Eroilor, unde a militat în discursul său pentru integrarea în societate a copiilor și adulților cu autism. (https://youtu.be/r3quI1cptxA)

De ziua internațională de conștientizare a autismului a publicat un mesaj video prin care i-a îndemnat pe oameni să nu mai discrimineze copiii care suferă de autism, mai ales în mediul școlar.

De ce un proiect despre autism?

Un copil recuperat, înarmat pentru viață cu o pasiune puternică, devine un membru activ al societății, desprinzându-se de stigmatul asistatului social.

Fiecare portret publicat aici este un îndemn pentru societate să sprijine orice individ în a-și dezvolta abilități care să-i permită relaționarea atât de necesară în viața cotidiană.

Oricine vede aceste fotografii, citește poveștile acestor copii și tineri minunați, poate înțelege mai bine cum îi poate ajuta, printr-un gest de normalitate care le poate schimba viața.

David Stescu, foto arhivă
David Stescu, foto Faces of Autism

În mod concret, acești oameni pot fi implicați în activități productive, care îi pot susține pentru a deveni autonomi și în același timp ne pot îmbogăți viziunea noastră asupra vieții.
Unii dintre ei fotografiază, alții desenează, unii sunt oratori deosebiți, scriu poezii sau povești, cântă sau pur și simplu pozează natural în fața unui aparat de fotografiat.

Proiectul își propune să atragă firme, companii și corporații, agenții de publicitate și marketing, care pot construi în jurul acestor persoane proiecte concrete prin care să demonstreze că ei nu sunt mai prejos decât ceilalți și că mai mult, uneori sunt mai buni decât cei care se înscriu în șablonul de normalitate socială.

Urmărește CSID.ro pe Google News