Un profesor de la Harvard a declarat pentru New York Times că şase (şase!!) bucăţele de cartofi prăjiţi ar însemna o porţie rezonabilă pentru satisfacerea poftelor.
”Cred că ar fi plăcut ca masa să-ţi fie servită cu o salată alături şi şase cartofi prăjiţi”, a spus Eric Rimm, profesor al departamentului de epidemiologie şi nutriţie de la Harvard.
Atunci când luăm masa la restaurant ştim foarte bine cum arată porţiile de cartofi prăjiţi. Sunt imense şi, pe lângă asta, nu sunt deloc cea mai sănătoasă alegere. Bineînţeles, nu vom spune acum că trebuie să consumăm cartofi prăjiţi în fiecare zi şi în porţii prea mari însă, când te trezeşti cu şase cartofi în farfurie pare a fi o glumă.
Fie că eşti la restaurant sau acasă şi ai în farfurie şase cartofi prăjiţi nu cred că îţi aduce un zâmbet pe faţă. Cu toate astea, cât înseamnă, de fapt, o porţie? Vestea bună este că poţi mânca mai mult de atât. Vestea proastă este că Departamentul de Agricultură din Statele Unite defineşte o porţie de cartofi prăjiţi ca fiind alcătuită din 10 cartofi, care au în jur de 200 de calorii.
Despre cartofii dulci se ştie că sunt bogaţi în vitamina A, vitamina C, potasiu, fibre şi conţin puţine calorii. Deşi par alternativa ideală, în realitate procesul este acelaşi. Cu toate astea, o porţie de acest gen poate ajunge la 12 paie. Cartofii dulci sunt bogaţi în minerale, fibre, vitamine şi fitonutrienţi, ideali atât pentru minte, cât şi pentru corp.
Câtă vreme nu sunt prăjiţi, cartofii pot fi consumaţi la mesele principale, fiind partenerii ideali pentru o dietă sănătoasă şi echilibrată. Chiar şi cartofii albi conţin vitamina B6, cupru, fier, mangan, potasiu, vitaminele B1, B2, B3, B5, B9, C, K, magneziu, fosfor, zinc. Un cartof copt acoperă circa 10% din necesarul zilnic de fibre pentru un adult. şi, din fericire, există numeroase moduri prin care pot fi preparaţi, fără să îi prăjeşti.