Căţeii maidanezi ajută copiii cu autism

Căţeii ştiu, pot şi, mai ales, vor să ajute oamenii. Mulan, Ţuca, Richie şi Tibi, cei 4 căţei foşti maidanezi din echipa de terapie asistată de animale a VIER PFOTEN, desfăşoară un nou proiect, de această dată dedicat copiilor cu autism.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Căţeii maidanezi ajută copiii cu autism

Căţeii ştiu, pot şi, mai ales, vor să ajute oamenii. Mulan, Ţuca, Richie şi Tibi, cei 4 căţei foşti maidanezi din echipa de terapie asistată de animale a VIER PFOTEN, desfăşoară un nou proiect, de această dată dedicat copiilor cu autism.

De noul proiect de terapie asistată de căţeii VIER PFOTEN beneficiază 8 copii, cu vârste între 3 şi 8 ani, care au fost diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist. Aceştia sunt incluşi în programul Centrului de consiliere şi asistenţă specializată pentru copiii cu autism, derulat de DGASPC Sector 6, Bucureşti. Terapia constă în întâlniri regulate, o dată pe săptămână, între câinii de terapie însoţiţi de instructori şi copiii din program. Doi psihologi monitorizează permanent starea copiilor şi interacţiunea acestora cu câinii.

”Copii autişti sunt speciali şi vulnerabili. Terapia pe care o facem cu ei este o provocare pentru noi, dar şi o mare satisfacţie că putem fi de ajutor. Începem deja să vedem nişte rezultate şi remarcăm, încă o dată, că maidanezii sunt buni la toate”, subliniază Anca Tomescu, coordonator al proiectului ”Câini pentru Oameni”.

Căţeii de terapie

Noul proiect de terapie, care a debutat de anul trecut, se concentrează asupra dezvoltării abilităţilor sociale, având în vedere că, în cazul copiilor cu tulburări din spectrul autist, cea mai afectată este funcţia socială. Copiii cu deficienţe de comunicare şi socializare riscă întârzieri de dezvoltare pe toate planurile, pentru că ei se adaptează foarte greu la o curriculă şcolară obişnuită.

Unii copii au probleme în a relaţiona cu ceilalţi oameni şi în a recunoaşte expresii faciale. Terapia cu câinele îi ajută să-şi îmbunătăţească, în primă instanţă, comunicarea non-verbală. Ulterior, copilul va dori singur să comunice şi verbal pentru a striga câinele pe nume şi a-i da comenzi. Câinele devine practic un intermediar care-l învaţă să comunice la un nivel primar, non-verbal. În timp, abilităţile de comunicare dobândite cu ajutorul câinelui pot fi transferate către oameni.

Lansat în 2004, proiectul VIER PFOTEN “Câini pentru oameni” înregistrează rezultate remarcabile în susţinerea terapiilor pentru copiii cu dizabilităţi din România. De 2 ani, căţeii de terapie se fac utili şi pentru seniori, fiind aşteptaţi săptămânal, cu mare nerăbdare, de către vârstnicii de la Centrul ”Floare Roşie” din Sectorul 6. Mulan, Ţuca, Richie şi Tibi sunt toţi căţei maidanezi salvaţi de pe stradă sau din adăposturi, care au fost selectaţi şi antrenaţi special pentru programele de terapie. https://www.facebook.com/cainipentruoameni

Sursă foto: VIER PFOTEN

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult