Câți centimetri ar trebui să ai în talie ca să nu faci diabet, hipertensiune și boli de inimă

  • Publicat:
Câți centimetri ar trebui să ai în talie ca să nu faci diabet, hipertensiune și boli de inimă
Sursa foto: Profimediaimages.ro

O talie trasă ca prin inel ne ferește de multe probleme de sănătate, spun în cor medicii. De vină pentru majoritatea bolilor cu care se confruntă omenirea – de inimă în principal, dar diabetul face și el ravagii – ar fi grăsimea abdominală.

Toată această grăsime concentrată pe talie sufocă pur și simplu organele și duce la fenomenul numit rezistență la insulină. Iar drumul de la „sunt doar puțin durduliu” la „vaaai, câte pastile am de luat” nu e deloc așa de lung.

Cu toții cunoaștem faimoasă formulă 90-60-90, valoarea din mijloc corespunzând circumferinței taliei. Dar prea puțini ținem cont de ea, pentru că… nu-i așa, doar fotomodelele se încadrează.

Doar că mai nou ghidurile medicale ne atenționează să mai strângem puțin cureaua, la propriu. Potrivit Institutului Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire din Marea Britanie (NICE), numărul de centimetri din talie este la fel de important precum indicele de masă corporală (IMC).

Cu alte cuvinte, degeaba avem un IMC în parametri, dacă grăsimea din talie e în exces. Iar cei care nu țin cont nici de IMC, nici de circumferința taliei riscă să dezvolte boli precum diabet, hipertensiune, hipercolesterolemie (adică nivel crescut de colesterol), infarct sau accident vascular cerebral. Important de menționat: la vârste tinere!

Cât ar trebui să avem în talie și ce IMC este considerat normal

Formula simplă pentru a afla câți centimetri trebuie să ai în talie pentru a intra în rândul lumii sănătoase constă într-o împărțire la 2. Mai exact, numărul de centimetri din talie nu trebuie să depășească jumătate din înălțime.

De exemplu, dacă ai 1,60 metri, talia trebuie să măsoare maximum 80 de centimetri. Lucrul acesta este valabil atât pentru femei, cât și pentru bărbați, inclusiv cei musculoși.

Dacă nu știi cum se măsoară exact talia, îți spunem noi: ia ca punct de referință ultima coastă și osul șoldului. Pune degetul la jumătatea distanței dintre cele două – aceea este talia. Cine o are…

Măsoară-te apoi cu centimetrul. Sperăm că rezultatul este cel mult jumătate din înălțime, așa cum am menționat mai sus.

Mai vrei un motiv să topești centimetrii din talie? Iată un argument puternic: pentru fiecare centimetru în plus în talie, medicii spun că se pierd câteva luni din speranța de viață.

Cât despre indicele de masă corporală, acesta este categorisit astfel: între 18 și 25 e normal, între 25 și 30 deja vorbim de supraponderal, iar peste 30 e clar obezitate.

Dacă vrei să afli care este IMC-ul tău și greutatea ideală în funcție de înălțime, vârstă, sex, apasă pe poza de mai jos, care te trimite în calculatorul automat. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: