Câți copii români sunt supraponderali sau obezi? Studiu

Programul „înCerc” continuă acțiunile de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 la copii prin intermediul ședințelor de consiliere online.
  • Publicat:
Câți copii români sunt supraponderali sau obezi? Studiu
foto Shutterstock

Până în prezent, circa 35% din 8.211 copii evaluați de Asociația Medicover din două orașe din România au fost identificați cu suprapondere sau obezitate. Obezitatea crește riscul de a dezvolta alte afecțiuni precum diabetul.

Lansat în septembrie 2017 în Ploiești și septembrie 2018 în Cluj-Napoca, Programul „ȋnCerc” de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) și a bolilor civilizației la copii, demarat în România de Asociația Medicover, s-a adaptat și conformat normelor recomandate de autorități, în contextul pandemiei COVID-19, implementând consilierea online în rândul celor peste 2.500 de copii participanți din ambele orașe.

Ce s-a întâmplat cu copiii din primul program?

Cu toate acestea, Programul s-a finalizat pentru o primă generație de copii din ambele orașe de implementare cu progrese semnificative: peste 70% dintre aceștia au înregistrat scăderi ale indicelui de masă corporală, îmbunătățindu-și astfel masa musculară și pierzând din țesutul adipos în exces.

Cum se desfășoară programul înCerc?

Programul „ȋnCerc” intervine activ la nivelul unui grup de vârstă identificat de specialiștii „ȋnCerc” drept optim pentru astfel de schimbări – copiii de 10-12 ani (elevii de clasa a V-a). În prima fază a Programului, în baza unui acord de la părinți/tutore, elevilor le-a fost evaluată starea de sănătate. În faza a doua a programului, cea de consiliere personalizată, copiii la risc de a dezvolta DZ2, invitați să participe la program, primesc sfaturi aplicate în cadrul a șase ședințe de consiliere de medicină generală, nutriție, activitate fizică și psihologie. Aceste ședințe se derulează pe parcursul a 18 luni, întocmai pentru a le permite familiilor să integreze armonios recomandările specialiștilor în viața lor de zi cu zi.

Programul “ȋnCerc” are drept parteneri Primăria Ploiești, Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Primăria Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Asociația Română pentru Studiul Obezității, Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Medicover, Synevo. Programul este sprijinit de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: