Caz extrem de rar. Un fetus a fost extras din creierul unei fetițe de un an care nu putea să stea în șezut și avea circumferința craniană mărită

  • Publicat:
  • Actualizat:
Caz extrem de rar. Un fetus a fost extras din creierul unei fetițe de un an care nu putea să stea în șezut și avea circumferința craniană mărită
Foto: envato

O fetiță de doar un an din China a fost supusă unei intervenții chirurgicale extrem de rare, care a presupus extragerea unui fetus intraventricular. Fetița prezenta hidrocefalie, adică o circumferință craniană mărită, de 56.5 centimetri, și nu putea să stea singură în șezut, se arată în raportul medicilor care au operat-o. 

Un fetus a fost extras din creierul unei fetițe ce prezenta hidrocefalie

Fetița nu prezenta în schimb niciun semn de hipertensiune intracraniană, cum ar fi greață, vărsături, iritabilitate sau ochi deviați în jos (hipotropie), și avea un tonus muscular normal la nivelul extremităților.

Potrivit specialiștilor de la Universitatea Fudan din Shanghai, cei care au operat-o pe fetiță, „masă fetiformă” a dezvoltat membrele superioare și chiar proeminențe asemănătoare degetelor, dar a rămas extrem de subdezvoltată, prezentând spina bifida.

Tomografia computerizată a arătat că prezența fetusului a dus la comprimarea creierului fetiței și la o acumulare de lichid cauzată de creșterea semnificativă a ventriculilor cerebrali.

Caz extrem de rar. Un fetus a fost extras din creierul unei fetițe de un an care nu putea să stea în șezut și avea circumferința craniană mărită
Imagistica fetus-in-fetu. CT cap (A) și imaginea ponderată T1 (B) a unui sugar care prezintă hidrocefalie, creier comprimat și masă intraventriculară cu coloană vertebrală, femur și tibie. Imagine ponderată T1 a masei care dezvăluie spinal bifida (C). Masa fetiformă cu membrul superior și muguri ca degetele (D). FOTO: Neurology

Fetus-in-fetu este o anomalie extrem de rară

Oamenii de știință sunt de părere că astfel de cazuri rare de fetus-in-fetu apar în primele etape ale sarcinii gemelare, în special în etapa de dezvoltare a embrionului înainte de implantarea acestuia în uterul mamei, când grupul de celule în diviziune care s-a format din ovulul fertilizat nu reușește să se separe în mod corespunzător.

În consecință, unul dintre primii embrioni poate fi „învăluit” de celălalt și nu reușește să se dezvolte, dar poate să rămână „în viață” datorită alimentării cu sânge de la geamăn.

Foto: Neurology

Fetus-in-fetu este o anomalie extrem de rară. Aceasta apare adesea în zona retroperitoneală (abdomen) la sugari. Un caz de făt care a crescut în interiorul abdomenului unui băiețel de un an a fost descris încă din 1808. Însă există și cazuri când fetusul se dezvoltă în zone neobișnuite ale corpului, cum ar fi scrotul. 

„Cazurile de fetus-in-fetu pot fi diagnosticate greșit ca teratoame (disembrion). Fetus-in-fetu poate fi distins de teratoame pe baza vârstei mai tinere a pacienților și a prezenței vertebrelor sau a organelor interne”, au notat experții în revista Neurology.

În literatura de specialitate sunt raportate aproximativ 200 de cazuri de fetus in-fetu, dar foarte puține au fost intracraniene.

Spre exemplu, într-un studiu publicat în 1982, medicii de la un spital din Londra au raportat cazul unui făt cu o lungime de 14 centimetri la un copil de 6 săptămâni, care avea capul mărit. Fătul, ulterior îndepărtat chirurgical, a prezentat caracteristici evidente, cum ar fi dezvoltarea membrelor, a unui cap și a unui corp. Cu toate acestea, după operație, copilul a prezentat o recuperare excelentă.

Cele mai recente cazuri de fetus-in-fetus au fost înregistrate în Thailanda (2017) și India (2020).

Sursa: 

„Teaching neuroimage: Intraventricular fetus-in-fetu with extensive de novo gain in genetic copy number”, Neurology 2023; DOI: 10.1212/WNL.0000000000201578

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult