Caz medical rar. O femeie s-a vindecat de HIV fără tratament

  • Publicat:
Caz medical rar. O femeie s-a vindecat de HIV fără tratament

O femeie s-ar fi vindecat de HIV, deși nu a urmat niciun tratament și nu a primit un transplant de măduvă osoasă, procedură folosită de obicei în încercarea de vindecare a pacienților care suferă de această maladie necruțătoare.

Testele efectuate pe mai mult de un miliard de celule ale femeii nu au găsit nicio urmă viabilă a infecţiei, informează Archives of Internal Medicine.

O femeie s-a vindecat de HIV fără tratament sau medicamente

O femeie diagnosticată în urmă cu câțiva ani cu HIV – virusul care provoacă SIDA – s-a vindecat fără tratament special. Este al doilea caz de auto-vindecare în istorie, despre care se știe. Primul, AICI.

Medicii sunt de părere că sistemul imunitar al pacientei a eliminat singur virusul.

Probele de sânge ale pacientei infectate cu HIV în 2013 au fost recoltate de cercetători în anul 2017, iar apoi în 2020. Între timp femeia a dat naștere unui copil sănătos, iar oamenii de știință au colectat probe și din țesutul placentar.

Nu se cunoaște cum a reușit organismul femeii să se auto-vindece, dar cercetătorii cred „că este o combinație de mecanisme imunitare diferite cu celule T citotoxice implicate, mecanismul imunitar înnăscut poate să fi contribuit și el”.

38 de milioane de persoane infectate cu HIV în lume

În prezent, în întreaga lume sunt înregistrate circa 38 de milioane de persoane infectate cu Virusul Imunodeficienței Umane, care nefiind tratat, duce la SIDA. Doar în 2020 au murit aproape 690 mii de oameni din cauza bolilor legate de SIDA.

Până acum, patru persoane au fost declarate vindecate de HIV, însă două dintre acestea au primit transplanturi de celule stem. Această procedură riscantă a mai fost încercată de şi la alţi pacienţi, însă fără succes.

Citeşte şi: Speranță pentru 40 de milioane de bolnavi. Cum ar putea fi vindecată definitiv infecția HIV

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian
Recomandări: