Caz rarisim în istoria omenirii! Cum a reușit această femeie să nască, deși nu are organe de reproducere

  • Publicat:
Caz rarisim în istoria omenirii! Cum a reușit această femeie să nască, deși nu are organe de reproducere

Maira Montes, o femeie diagnosticată cu sindromul Rokitansky, o condiție rară caracterizată prin absența organului genital și a uterului, a reușit să devină mamă.

Potrivit celor relatate de Vanity Fair, Maira a beneficiat de un transplant de uter pionieristic în luna aprilie 2022, iar donatoarea a fost chiar mama ei, deci bunica bebelușului nou născut.

Caz rarisim în istoria omenirii!

Operația a fost coordonată de Francisco Carmona, șeful Serviciului de Ginecologie, și Antonio Alcaraz, șeful Serviciului de Urologie și Transplanturi Renale, folosindu-se tehnologie de ultimă oră pentru a asigura succesul intervenției.

La câteva luni de la transplantul efectuat, Maira a început să aibă secreții menstruale, ulterior urmând și procesul de fecundare în vitro, fapt ce a determinat sarcina perfect normală.

Datorită riscurilor asociate nașterii naturale în cazul femeilor cu uter transplantat, medicii au decis că Maira să își aducă pe lume bebelușul prin cezariană la 37 de săptămâni de sarcină. Micuțul perfect sănătos a cântărit 2,9 kg la naștere.

FOTO: Facebook

Citește și: Ce este sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH)?

Primul transplant de uter, în 2013

Această mare realizare face parte dintr-un program experimental dedicat femeilor cu sindromul Rokitansky, demarat în octombrie și care a înregistrat deja mai multe succese, inclusiv primul copil născut dintr-un uter transplantat în Spania, în 2023.

La nivel global, peste cincizeci de cazuri similare au fost documentate, urmând exemplul pionieristic al Dr. Mats Brännström din Suedia, care a efectuat primul transplant de uter în 2013.

Într-un context similar (chiar mai rar), în Italia, a avut loc nașterea unei micuțe perfect sănătoase în 2022, un caz excepțional unde mama a primit un uter de la o donatoare decedată, spre deosebire de cazurile mai frecvente de transplant de la donatori vii.

FOTO: Facebook

Urmărește CSID.ro pe Google News