CDC: Perioada de izolare COVID pentru persoanele asimptomatice, redusă la 5 zile

  • Publicat:
CDC: Perioada de izolare COVID pentru persoanele asimptomatice, redusă la 5 zile
Sursa foto: Shutterstock

Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC) a emis o nouă recomandare privind perioada de izolare din cauza infecției cu noul coronavirus. Potrivit autorităților americane, persoanele infectate asimptomatice nu mai trebuie să stea 10 zile în perioada de izolare, așa cum era prevăzut anterior, ci doar 5 zile. Totuși, dacă la sfârșitul celor 5 zile au un test COVID pozitiv, se recomandă purtarea măștii de protecție timp de alte 5 zile. 

De asemenea, trebuie menționat că decizia CDC se aplică persoanelor care nu au primit până acum nicio doză de vaccin, celor care s-au vaccinat acum mai bine de 6 luni cu Pfizer sau Moderna sau celor care au primit vaccinul Johnson&Johnson acum mai bine de 2 luni. Dacă nu este posibilă autoizolarea timp de 5 zile, este obligatoriu ca persoana expusă să poarte timp de 10 zile o mască de protecție care asigură etanșeitate adecvată.

În cazul persoanelor care au primit doza booster, aceste recomandări nu se aplică, dar se menționează importanța purtării măștii de protecție timp de 10 zile din momentul contactului cu o persoană COVID pozitivă.

Totuși, cea mai indicată strategie este testarea la 5 zile de la expunere, inclusiv în cazul persoanelor care au primit booster. Iar în cazul apariției simptomelor, persoanele trebuie să se autoizoleze până la negativarea testului COVID.

Recomandarea CDC vine pe fondul dovezilor care arată că riscul de transmitere în cazul variantei Omicron este cel mai ridicat cu 1-2 zile înainte de apariția simptomelor și în primele 2-3 zile de boală.

Cele mai recente date arată că peste 70% din noile cazuri de infecție COVID din SUA au la bază varianta Omicron, care este mult mai contagioasă decât Delta. Aceste noi cazuri sunt înregistrate și în cazul persoanelor vaccinate cu schemă completă sau chiar și al celor care au primit doza booster.

Cu toate acestea, se pare că varianta Omicron, deși este foarte contagioasă, nu produce decât simptome ușoare în cazul persoanelor vaccinate, uneori infecția trecând neobservată, deoarece nu există deloc manifestări.

Datele din Africa de Sud și Marea Britanie arată că eficiența schemei complete de vaccinare cu 2 doze de vaccin pe bază de ARN mesager împotriva variantei Omicron este de aproximativ 35%. Doza booster (doza a 3-a de vaccin anti-COVID) crește această eficiență la 75%. De asemenea, reduce riscul de forme grave de boală, riscul de spitalizare și de deces cauzat de COVID.

Autoritățile americane recomandă ferm vaccinarea tuturor persoanelor cu vârsta peste 5 ani și efectuarea dozei booster în cazul persoanelor cu vârsta peste 16 ani.

Dacă ai un test pozitiv COVID, indiferent că ești sau nu vaccinat sau câte doze de vaccin ai primit:

  • izolează-te acasă 5 zile
  • dacă nu ai simptome sau dacă acestea dispar după 5 zile, poți ieși din autoizolare
  • continuă să porți mască de protecție încă 5 zile

Dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată și ai primit 2 doze de vaccin ARN mesager în ultimele 6 luni, 1 doză de vaccin Johnson&Johnson în ultimele 2 luni sau ai primit doza booster:

  • poartă mască de protecție 10 zile
  • testează-te în a 5-a zi de la expunere
  • dacă apar simptome, testează-te și autoizolează-te la domiciliu

Dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată și ai primit 2 doze de vaccin ARN mesager în urmă cu mai mult de 6 luni (fără booster), 1 doză de vaccin Johnson&Johnson în urmă cu mai mult de 2 luni (fără booster) sau nu ești deloc vaccinat:

  • autoizolează-te acasă 5 zile, apoi poartă mască de protecție încă 5 zile
  • dacă nu te poți autoizola acasă, poartă mască timp de 10 zile
  • testează-te în a 5-a zi de la expunere
  • dacă apar simptome, testează-te și autoizolează-te acasă

Sursa: https://www.cdc.gov/media/releases/2021/s1227-isolation-quarantine-guidance.html

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: