CDC: Persoanele vaccinate nu trebuie să mai poarte mască în interior. Care sunt excepțiile

  • Publicat:
CDC: Persoanele vaccinate nu trebuie să mai poarte mască în interior. Care sunt excepțiile
Sursa foto: Shutterstock

O actualizare a ghidului CDC privind restricțiile în vederea limitării răspândirii noului coronavirus arată că persoanele vaccinate nu mai sunt nevoite să poarte mască în interior și nici în spațiile publice deschise. Există însă câteva excepții în ceea ce privește renunțarea la mască în interior. 

Fără mască în interior în SUA

Persoanele imunizate pot participa la evenimente în interior sau exterior, indiferent de numărul participanților, fără a purta mască de protecție.

Excepție sunt spațiile închise precum mijloace de transport în comun, avioane, adunări religioase, spitale, aziluri de bătrâni, închisori, în cazul cărora CDC recomandă în continuare purtarea măștii de protecție, chiar dacă persoanele sunt vaccinate anti-COVID, scrie Medpagetoday.com.

Persoanele cu afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar ar trebui totuși să ceară opinia medicului înainte de a renunța la mască, pentru siguranța lor, recomandă Rochelle Walensky, directorul CDC.

În cazul acestor categorii de persoane, este posibil ca vaccinul anti-COVID să nu asigure o protecție suficientă, motiv pentru care este indicat testul de anticorpi neutralizanți post-vaccinare, pentru verificarea statusului răspunsului imun celular.

Președintele american Joe Biden a postat un mesaj pe Twitter legat de renunțarea la mască. El spune că regula este simplă: „vaccinează-te sau poartă mască până te imunizezi”.

Datele studiilor recente arată că persoanele vaccinate cu ambele doze de vaccin anti-COVID, fie că vorbim despre Moderna sau Pfizer, sau cu doza unică de Johnson&Johnson au un risc mult mai redus de a se infecta și de a transmite noul coronavirus. De asemenea, sunt protejate în mare măsură de formele grave de COVID-19, în cazul infecției.

Dacă nu sunteți vaccinați complet, nu aveți imunitate garantată. Vă recomand să purtați în continuare mască în interior, până vă vaccinați cu ambele doze, spune Walensky.

Cu toate acestea, există diferite recomandări în funcție de rata de incidență zonală, motiv pentru care populația trebuie să țină cont de acestea și inclusiv să poarte mască la interior, cum ar fi de exemplu la locul de muncă sau în magazin, dacă autoritățile consideră necesar acest lucru.

Persoanele vaccinate care călătoresc din alte țări către SUA au nevoie în continuare de un test COVID negativ înainte de călătorie sau de dovada unei infecții anterioare cu COVID în ultimele trei luni.

Fără mască în aer liber în România

Începând cu data de 15 mai, vom putea să renunțăm la masca de protecție în spațiile deschise. Sunt însă și câteva excepții, anunță autoritățile din România.

În continuare este obligatoriu să purtăm masca în spațiile publice deschise aglomerate. Câteva exemple: piețele, târgurile, stațiile de autobuz, tramvai. În mijloacele de transport în comun, magazine și alte spații închise, portul măștii rămâne obligatoriu.

Fără carantină de noapte, magazinele revin la programul normal

Alte măsuri de relaxare anunțate de autorități de la 15 mai sunt:

  • eliminarea restricțiilor de circulație în timpul nopții
  • eliminarea restricțiilor de funcționare ale magazinelor (programul va reveni la normal)
  • activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, deci cu spectatori

Fără restricții la evenimentele unde toți participanții sunt vaccinați

O altă etapă de relaxare va începe la data de 1 iunie, când sunt prevăzute măsuri precum:

  • organizarea de evenimente (nunți, botezuri, mese festive etc.) la exterior cu maximum 70 de persoane, iar la interior cu maximum 50 de persoane.

Numărul participanților va crește gradual de la 1 iulie și 1 august. În cazul în care organizatorul unui astfel de eveniment garantează că toate persoanele participante sunt vaccinate, aceste restricții dispar.

  • în sălile de sport, dacă organizatorul garantează că toți participanții sunt vaccinați, numărul de persoane poate crește.
Urmărește CSID.ro pe Google News