Ce analize şi teste trebuie să facă bărbaţii la 20, 30, 40, +50 de ani. Explică dr. Delia Grecu

La ora actuală, medicina pune accent deosebit pe prevenţie şi depistare precoce. Iar pachetele de teste anuale susţin aceste principii pentru că pot pune în evidenţă boli grave la debut, cu şanse maxime de vindecare.
  • Publicat:
Ce analize şi teste trebuie să facă bărbaţii la 20, 30, 40, +50 de ani. Explică dr. Delia Grecu

La început de an este momentul să facem o evaluare nu doar a rezoluţiilor personale şi profesionale ci şi a stării de sănătate. Fără sănătate, nici un plan nu poate fi realizat. Medicul internist Delia Grecu explică pe larg ce teste şi analize medicale sunt recomandate  bărbaţilor în funcţie de vârstă.

Ce analize şi teste medicale sunt recomandate bărbaţilor între 20 şi 30 de ani

“În cazul bărbaţilor, la grupa de vârstă 20-30 de ani, pachetul de screening include o consultaţie de medicină internă, o ecografie abdominală, una tiroidiană şi setul de bază de analize de sânge”, explică dr. Delia Grecu, medic internist.

Ce analize şi teste medicale sunt recomandate bărbaţilor între 30 şi 40 de ani

”Pe lângă o consultaţie de medicină internă, o ecografie abdominală, una tiroidiană şi setul de bază de analize de sânge în intervalul, 30-40 de ani, se adaugă consultul cardiologic şi EKG-ul” a mai precizat medicul.

Ce analize şi teste medicale sunt recomandate bărbaţilor între 40 şi 50 de ani

Pentru bărbaţii cu vârste cuprinse în intervalul 40-50 de ani, se adaugă consultul gastroenterologic şi markerii tumorali pentru prostată (testul PSA). ”În funcţie de situaţie, la indicaţia medicului specialist, se mai pot face un CT sau o colonoscopie virtuală” recomandă dr. Grecu.

Ce analize şi teste medicale sunt recomandate bărbaţilor după 50 de ani

”După vârsta de 50 de ani, colonoscopia devine obligatorie, iar la indicaţie medicului specialist, se pot face şi alte teste precum endoscopia, markerii hepatici sau testul de efort”, completează specialistul recomandările în privinţa bărbaţilor.

Atenţie! Testele şi analizele trebuie făcute şi după 60 de ani, mai ales că înaintarea în vârstă este asociată cu un risc crescut de cancer, boli cardiovasculare şi diabet. În momentul în care anumite teste au valori modificate, medicii pot recomanda investigaţii suplimentare.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News