Ce au descoperit medicii israelieni despre persoanele cu boli autoimune vaccinate cu serul Pfizer

  • Publicat:
Ce au descoperit medicii israelieni despre persoanele cu boli autoimune vaccinate cu serul Pfizer
Sursa foto:Olga Mukashev / Shutterstock.com

Persoanele cu boli autoimune vaccinate cu serul anti-COVID Pfizer dezvoltă anticorpi neutralizanți și sunt protejate împotriva formelor grave de COVID-19, arată un nou studiu al cercetătorilor israelieni. Mai mult, experții au descoperit că nu există nicio îngrijorare privind declanșarea unui răspuns imun exagerat ca urmare a vaccinării și manifestările bolilor autoimune nu sunt agravate. 

În cadrul acestui nou studiu, realizat de cercetătorii de la Tel-Aviv Sourasky Medical Center (Ichilov), Hadassah Medical Center și Carmel Medical Center, s-a constatat că persoanele cu boli autoimune vaccinate anti-COVID cu serul Pfizer dezvoltă un răspuns imun care le protejează într-o măsură ridicată de formele grave ale bolii cauzate de infecția cu noul coronavirus.

Am dorit să evaluăm eficacitatea, imunogenitatea și siguranța vaccinului anti-COVID Pfizer la pacienții care suferă de boli autoimune. La început, nu aveam multe informații despre acest grup de pacienți, a explicat prof. Ori Elkayam, director al Institutului de reumatologie de la Ichilov, pentru Jerusalem Post.

Eficacitatea și siguranța vaccinului anti-COVID sunt două componente care i-au preocupat pe cercetători.

În primul rând, pentru că nu se cunoștea până în prezent dacă persoanele cu boli autoimune vaccinate dezvoltă un răspuns imun, ca urmare a faptului că sistemul lor imunitar este compromis.

În al doilea rând, exista îngrijorarea că vaccinul anti-COVID ar putea declanșa un răspuns imun exagerat, care ar putea agrava manifestările bolilor autoimune.

Persoanele cu boli autoimune vaccinate anti-COVID au dezvoltat anticorpi în proporție de 85%

Acest studiu arată însă că vaccinul anti-COVID Pfizer este sigur și eficient pentru pacienții cu boli autoimune.

La studiu au participat aproximativ 800 de persoane, dintre care 120 au fost incluse în grupul de control. Participanții au fost selectați să participe la studiu în ziua în care au primit prima doză de vaccin și au fost rugați să revină între două până la patru săptămâni după rapel pentru a evalua eficacitatea acestuia, efectele secundare și dacă a avut un impact negativ asupra bolii.

Potrivit rezultatelor de laborator, toți voluntarii din grupul de control au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării. Pe de altă parte, persoanele cu boli autoimune vaccinate anti-COVID au dezvoltat anticorpi în proporție de 85%.

Medicamentul pentru boli autoimune care ar putea suprima dezvoltarea anticorpilor în urma vaccinării anti-COVID

Cercetătorii au analizat ulterior tratamentele urmate de persoanele cu boli autoimune care nu au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării, pentru a afla care ar putea fi cauza.

Astfel, ei au descoperit că un anumit medicament ar putea fi asociat cu lipsa răspunsului imun în urma vaccinării anti-COVID.

Potrivit dr. Ori Elkayam, mulți dintre pacienții cu boli autoimune care nu au dezvoltat anticorpi urmează un tratament cu Rituximab.

Acest medicament este indicat în tratamentul unor boli autoimune sau diverse tipuri de cancer, precum limfom non-Hodgkin, leucemie limfocitară cronică, poliartrită reumatoidă, granulomatoză cu poliangeită şi poliangeită microscopică sau pemfigus vulgar.

Ce sunt bolile autoimune

Bolile autoimune se caracterizează prin faptul că anticorpii produși de corpul nostru în urma infecțiilor virale ori bacteriene, dar nu numai, atacă propriul organism.

Expunerea la substanțe chimice, metale toxice, fumat, stresul, excesul de estrogen sau carența de vitamina D ar putea fi, de asemenea, factori declanșatori ai bolilor autoimune. Iar incidența acestor boli este de două ori mai mare la femei decât la bărbați.

Există peste 80 de boli autoimune, care pot să atace mai multe părți ale organismului nostru: articulații, pancreas, neuroni etc. Exemple de astfel de boli sunt artrita reumatoidă, scleroza multiplă, lupusul eritematos, diabetul de tip 1.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult