Ciocolata, sexul și exercițiile fizice sunt strâns legate de starea noastră de bine, arată un nou studiu. A o mânca, respectiv a le face ne produc, în diverse combinații, cei patru hormoni „responsabili” de fericire: dopamina, serotonina, endorfina și oxitocina.
Acești hormoni neurotransmițători au un rol foarte important pentru echilibrul nostru emoțional, scrie m3medical.com.
Dopamina induce comportamentul de recompensare în creierul nostru.
Dacă mâncați ceva delicios, așa cum este ciocolata, sau aveți un orgasm, creierul va elibera niște dopamină. Aceasta va duce la sentimente de plăcere și satisfacție. Dopamina este o parte importantă din ceea ce ne face umani. Este o parte din ceea ce ne dă motivația de a descoperi și a reuși, spun cercetătorii.
Pe de altă parte, serotonina ne conferă stabilitate emoțională.
Cei care au niveluri scăzute ale acestui hormon sunt predispuși la depresie și anxietate. Iar cei care au prea mult ar putea să se confrunte cu excitare redusă.
Un nivel ridicat de serotonină este legat și de o mare sensibilitate la a fi respins de alții. Cei care suferă de asta își vor da sarcini mai grele în mod frecvent (auto-provocări) pentru a-și crește respectul de sine atunci când reușesc, explică dr. Tudor Cipruț, expert în imagistică medicală și radiologie.
Endorfinele sunt neurotransmițători similari din punct de vedere chimic cu opioidele și au efectul analgezicelor.
Ele sunt produse în glanda pituitară și hipotalamus atunci când facem mișcare. Fie că o facem sub forma exercițiilor fizice sau… a sexului.
Efectele de amorțire a durerii pe care le au endorfinele au avantaje evoluționiste. De pildă, ele sunt de ajutor atunci când ești rănit și alergi ca să nu te mănânce un prădător fioros, adaugă experții.
Oxitocina generează încrederea. Acest hormon este responsabil de starea de fericire pe care o asociem adesea cu apropierea psiho-emoțională de cineva. Aceasta poate fi atât legătura dintre mamă și copil, cât și sentimentele pe care le ai când te afli într-un grup de prieteni apropiați.