Petele albe pe unghii te îngrijorează? De obicei, astfel de pete apar din cauza practicilor agresive de manichiură ori a folosirii gelului acrilic, dar sunt şi situaţii când acestea pot fi cauzate de carenţe nutriţionale ori de diverse boli.
Petele pot consta în punctuleţe mici albe sau linii orizontale ori verticale pe suprafaţa unghiei, afecţiune ce poartă denumirea de leuconichie parţială.
Află mai jos din ce cauze pot apărea petele albe pe unghii și cum pot fi prevenite.
Petele albe apărute pe suprafaţa unghiei pot avea mai multe cauze, cea mai frecventă fiind însă traumatizarea matricei unghiale prin tăierea incorectă a unghiilor, roaderea sau lovirea acestora (cu ciocanul, de exemplu) ori prinderea degetelor la uşă.
Alte posibile cauze ale apariţiei petelor albe pe unghii pot fi:
Pentru stabilirea cu exactitate a diagnosticului, medicul poate solicita analize de sânge ori diverse investigaţii imagistice.
Tratamentul depinde de cauza descoperită. Dacă petele albe de pe unghii sunt consecinţa unei traume dintre cele descrise mai sus, acestea vor trece de la sine pe parcursul timpului, nefiind necesar un tratament. De altfel, nici nu există un tratament specific pentru un astfel de simptom.
În cazul în care petele albe au la bază o afecţiune, tratamentul va viza cauza, nu efectul. De exemplu, dacă petele albe sunt cauzate de o reacţie alergică la acetonă, gel acrilic sau un anumit lac de unghii, se recomandă evitarea folosirii acestora.
Dacă este vorba despre o infecţie fungică, medicul va recomanda medicamente sau unguente topice specifice, a căror durată de administrare poate fi între 1 şi 3 luni.
Pentru a reduce riscul apariţiei petelor albe de pe unghii, se recomandă următoarele: