Marile supermarketuri continuă să fie preferatele românilor, mai ales când vine vorba despre achiziționarea produselor alimentare. În principiu, românii preferă să cumpere carne în cantități mari, crezând că aceasta este proaspătă și bună de mâncat. Din nefericire, studiile au arătat clar ce conține, de fapt, carnea cumpărată din marile lanțuri de magazine!
Mulți români nu locuiesc la curte pentru a-și crește singuri animalele, așa că una dintre variante este să apeleze la supermarketuri, pentru a cumpăra carne proaspătă. De cele mai multe ori, românii aleg să cumpere carne de la marile lanțuri de magazine, sperând că produsele din carne sunt mai proaspete, ținând cont de fluxul mare de cumpărători. Ei bine, lucrurile stau total diferit!
Un experiment realizat de Gabriel Păun, un cunoscut militant pentru drepturile animalelor, a scos la iveală detalii șocante. Acesta susține că a cumpărat mai multe produse, șapte mai exact, din carne proaspătă dintr-un supermarket din România. El nu a dat numele acestuia și nici nu a detaliat despre ce producători este vorba.
Citește și: Ce conține maioneza Hellmann’s din Kaufland, de fapt. Majoritatea românilor o cumpără pentru salata de boeuf
În urma testelor realizate într-un laborator din Austria, acesta a descoperit o situație de-a dreptul îngrijorătoare. Potrivit rezultatelor, 6 din 7 probe de la carne conțin bacterii rezistente la antibiotice și în unele cazuri, și mai grav, bacterii foarte rezistente la antibiotice.
„Am cumpărat 7 produse diferite din carne proaspătă de la un supermarket din România pe care le-am dus pentru analize la un laborator. În România am fost recunoscut și în consecință dat afară, căci autoritățile nu protejează consumatorii, ci producătorii. Așa că, respectând protocolul de prelevare probe și transport, am bătut drumul până la AGES, laboratorul federal din Austria. Integritatea probelor a fost verificată și acestea analizate pentru bacterii rezistente la antibiotice.
Adică acele bacterii pe care le mănânci odată cu mâncarea și pentru care nu mai există leac. Nu mai există leac pentru că doctorii și veterinarii idioți au administrat oamenilor și animalelor antibiotice atunci când nu era cazul. Bacteriile și-au făcut rezistență, iar omul nu a mai inventat niciun antibiotic de niște zeci de ani. Cel mult au schimbat ambalajele și actualizat numele comercial al antibioticului, dar nu și substanța activă”, a mărturisit Păun, pe rețelele de socializare.
Citește și: Cât de curată e eticheta, de fapt? Ce conține celebra tobă secuiască din Kaufland
Printre produsele testele s-au numărat piept de pui dezosat, hamburger de vită ambalat, dar și cârnați de porc.
„7 probe am dus la analizat. Toate produse în România. Nici nu m-am mai obosit să analizez cantitativ reziduurile de antibiotice pentru că se știe deja că se dau cu „polonicul” și le-am găsit în analizele calitative. Așa că am testat direct bacteriile rezistente la antibiotice. De ce 7 probe? Îmi place cifra 7. Nu e nici mult, nici puțin. Aș fi dus mai multe dar analizele sunt ale naibii de scumpe. Rezultatele? Șocante pentru sănătatea publică, dar nu surprinzătoare pentru condițiile inumane în care trăiesc animalele de fermă (densitate, igienă etc). De obicei vomit și plâng atunci când intru într-o fermă.”, a mai completat acesta.
Drept urmare, rezultatele au fost dezastruoase! 6 din 7 probe conțin bacterii rezistente la antibiotice și în unele cazuri este și mai grav. Bacterii multirezistente la antibiotice, precum E-coli și stafilococul auriu, după cum urmează:
1. Hamburger de vită ambalat. Conține Staphylococcus aureus (MRSA).
2. Piept de pui dezosat. Conține ESBL-/AmpCbildende E. coli și Methicillin-resistenter Staphylococcus aureus (MRSA).
3. Carne amestecată / tocată de porc și vită. Conține Methicillin-resistenter Staphylococcus aureus (MRSA).
4. Pulpe de pui. Conține ESBL-/AmpCbildende E. coli.
5. Cârnați de porc. Conține atât ESBL-/AmpCbildende E. coli cât și Methicillin-resistenter Staphylococcus aureus (MRSA).
6. Pulpă de pui cu piele și os. Conține ESBL-/AmpCbildende E. coli”, a scris Gabriel Păun în postarea sa de pe Facebook.
Foto: Shutterstock&Facebook Gabriel Păun