Pilulele contraceptive au transformat radical viața femeilor. Pe lângă protecția vis a vis de o sarcina nedorită, studiile științifice scot la iveală efecte nebănuite despre aceste pastile.
O astfel de cercetare, realizată în Germania, a concluzionat că anticoncepționalele pot schimbă maniera în care femeile procesează emoțiile, notează Live Science.
Studiu: conform unui studiu efectuat la Universitatea din Melbourne, femei care luau pilule contraceptive, dar și femei care nu o făceau, au fost puse să identifice câteva emoții faciale: de la cele ușor de recunoscut, precum furia și până la cele ușor complexe, că de pildă grijă sau îngrijorarea. În mod deloc suprinzător, spun specialiștii, cele care NU luau anticoncepționale s-au descurcat mai bine.
Explicația: dacă estrogenul și progesteronul inundă în mod natural creierul, inclusiv regiunile responsabile cu reacția la emoții, este firesc și absolut normal să existe efecte adverse.
Mai mult, aceleași studii au demonstrat că femeile care folosesc această formă contraceptivă au mai multă materie cenușie în comparație cu cele care nu iau anticoncepționale.
Nu se știe concret încă ce compus din contraceptive provoacă aceste modificare structurale în creier, însă efectul este mai evident pe măsură ce ele sunt consumate mai mult timp.
Utilizarea incorectă sau pe o perioada mult prea mare de timp a pilulelor contraceptive poate duce la efecte secundare neplăcute, o parte din ele regăsindu-le mai jos:
Acest efect poate apărea în primele zile de contracepție, urmând că mai apoi organismul să se obișnuiască cu hormonii continuti de pilula contraceptivă și astfel, efectul să dispară.
Dacă faceți abuz de pilule contraceptive, puteti întâmpina și dureri de cap, dar și migrene. Cel mai indicat ar fi să contactați un medic, dacă acestea devin severe.
Luarea în greutate poate fi, de asemenea, un efect secundar al administrării anticoncepționalelor. Acestea pot duce la retenție de apă în organism, îndeosebi în zona soldurilor și a sânilor.
Întrucât pilulele contraceptive conțin numeroși hormoni, acestea pot contribui la modificarea stărilor emoționale pe care le aveți.
Multe cazuri duc la apariția unui libido scăzut, conform medicilor.
Un ultim efect secundar al administrării contraceptivelor poate fi reprezentat de modificarea secrețiilor vaginale, îndeosebi în perioada de început a folosirii anticoncepționalelor.
În același timp, o secreție vaginală modificată poate fi și un semn al unei infecții, așa că cel mai bine ar fi să faceți o vizită la medicul de specialitate.
Sursă: thesun.co.uk