Ce este boala celiacă, maladia rară cu care a fost diagnosticat Mircea Badea. Nu există tratament!

  • Publicat:
  • Actualizat:

Pe Mircea Badea îl știe toată lumea ca fiind o fire energică, sportivă și mai mereu cu zâmbetul pe buze și voia bună la purtător. Însă în pofida acestor aspecte, prezentatorul TV ascunde un adevărat chin: suferă de o boală celiacă, adică are intoleranță la gluten.

Boală gravă cu care a fost diagnosticat Mircea Badea

Boala celiacă este o afecțiune al cărei diagnostic se pune foarte greu. Poate fi genetică, dar există și alți factori de risc care o pot declanșa. Sunt persoane care pot avea simptome intestinale intense cum ar fi diaree, dureri de burtă, oboseală, stare de slăbiciune, balonare, chiar și greață. Dar sunt și oameni care nu au manifestări de acest tip. În schimb apar probleme pe intestin.

Realizatorul emisiunii În gura presei” a aflat că de această boală serioasă grație profesorului Gheorghe Mencinicopschi:  „Domnul Mencinicopschi a scris o carte despre boala celiacă. E o boală nasoală. O boală destul de rară, dar nu atât de rară după cum ai putea crede după denumirea exotică. Se depistează rar. Constați că se întâmplă lucruri cu tine, dar nu știi de a ce e. Eu am boala celiacă. Stați liniștiți, nu se ia. Știți cine mai are boala celiacă? Novak Djokovic, doar numărul 1 mondial în tenis.

Nu știa că are boala celiacă. Până la un moment dat când, cofruntându-se pe efectele a zis că are ceva. S-a dus la toți doctorii de pe plenta asta. N-au știu ce să-i facă, până la un moment dat când i-a spus unu că are. E o chestie foarte complexă”, a ținut să precizeze Mircea Badea.

Intoleranța la gluten: de ce poate fi periculoasă această afecțiune?

Conform specialiștilor, cei care au intoleranță la gluten, deseori regăsit în făina cu care se face pâinea, sunt predispuși genetic să declanșeze un răspuns imunitar autodistructiv atunci când o componentă a glutenului numită gliadină pătrunde în mucoasa intestinală și declanșează celule inflamatorii în țesutul de dedesubt.

Deși aparent această afecțiune nu este periculoasă, de cele mai multe ori poate aduce după sine și alte afecțiuni, precum: anemie, osteoporoză, dar și riscul de a dezvolta alte boli autoimune, precum și o serie de malignități, cum ar fi limfom, cancer esofagian sau cancer de colon.

Ce spune Carmen Brumă despre afecţiunea cu care se confruntă partenerul său de viaţă?

Carmen Brumă, partenera de viaţă a lui Mircea Badea, cu care are şi un băiat în vârstă de 10 ani, a vorbit şi ea despre această afecţiune.

“Mircea și-a descoperit o intoleranță la gluten. A trebuit să căutam alimente în care să nu existe gluten. Cei care au o astfel de problemă ar trebui să recurgă la alimente simple, naturale. Nu mănânci cremă de brânză, mănânci brânză telemea, nu mănânci un pui cu sos sau o salată cu sos, ci fără, ca să fii sănătos și să îți menții greutatea”, a spus Carmen Brumă.

Citeşte şi: Cum îți dai seama că ai intoleranță la gluten. Semne că ai putea avea boala celiacă

FOTO: Facebook

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”