În ediția de sâmbătă, 25 mai 2024, a podcastului „Altceva cu Adrian Artene”, invitat a fost doctorul Mihai Niculescu, supranumit și Părintele Nutriției. Specialistul a dezvăluit ce este colina și cum ajută această substanță-minune.
Adrian Artene l-a avut invitat în cea mai recentă ediție a podcastului „Altceva cu Adrian Artene” pe medicul Mihai Niculescu, fondatorul Societății de Științe în Nutriție, este expert în nutrigenetică și epigenetică, recunoscut la nivel internațional.
„Colina este o moleculă destul de mică, care intră în structura unor grăsimi care formează membranele celulare, pentru că membranele celulalre au structuri de grăsimi, și țesuturile care necesită, care se dezvoltă mai repede într-o anumite ferestre de timp au nevoie de mai multă colină pentru a-și crea membranele noilor celule.
Iar creierul care se dezvoltă foarte mult în perioada fetală, în burtica mamei, are nevoie de multă colină, ca și altele… mușchi, inimă ș.a.m.d. Eu m-am ocupat de efectul colinei asupra dezvoltării creierului și asupra memoriei și capacității de învățare, care are o mare, foarte mare importanță. Deci este un nutrient care – din ’98 – este considerat esențial. E foarte puțin cunoscută, cel puțin în România, dar este foarte importantă”, a explicat dr. Mihai Niculescu la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”.
„Femeile active hormonal, deci după pubertate și până la menopauză sintetizează (colina-n.r.), de regulă, în cantitate suficientă. Dar există anumite femei, cu anumite variații genetice, care nu fac lucrul asta. Unele femei au nevoie de colină și în această perioadă, pentru că nu sintetizează suficientă colină care este sintetizată sub acțiunea estrogenilor. Bărbații sunt foarte triști, din cauza asta. Femeile, după menopauză, la fel. Noi avem nevoie de colină și femeile, după menopauză, pentru că nu mai sintetizăm endogen”, a mai completat specialistul în nutriție.
Medicul a mai explicat de unde se poate procura colina și ce rol important are ciocolata în tot acest proces.
„Din țesuturi animale, din ficat, din nou carne, pește și derivate, foarte puțin în legume”, a afirmat doctorul Niculescu, la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”.
În plus, trebuie să consumați și puțină ciocolată pentru o memorie mai bună: „Pentru că avea lecitină înăuntru și lecitina este această grăsime care conține colina, într-adevăr”.
ABONEAZĂ-TE la canalul de YouTube, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletului.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.