Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi! Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar mulți oameni au intrat deja în febra sărbătorilor. Cu toate acestea, perioada sărbătorilor de iarnă este una critică pentru unii oameni. Conform specialiștilor, există anumite categorii de persoane care sunt predispuse să dezvolte stări de anxietate și depresie la final de an.
Apropierea Crăciunului sau a Anului Nou este așteptată de mulți dintre noi cu mare interes și entuziasm. Totuși, această perioadă a anului nu reprezintă un prilej de bucurie pentru anumite categorii de persoane, care se confruntă cu depresia sărbătorilor.
Psihologul ploieștean Eugenia Popovici a dezvăluit că acest fenomen afectează tot mai mulți cetățeni. În perioada sărbătorilor de iarnă, depresia se accentuează vizibil și este greu de înțeles pentru unii. Încărcătura emoțională și dezechilibrele interioare sunt extrem de mari pentru a gestiona ca la carte această perioadă încărcată.
De aceea, există anumite categorii de persoane care se confruntă cu atacuri de panică, tări de anxietate și o stare de tristețe prelungită.
„Depresia se manifestă mai ales în perioadele de sărbătoare, când singurătatea, tristețea, lipsa familiei, prietenilor apropiați sau a unui partener afectuos, lipsa posibilităților financiare pentru a petrece câteva zile fără griji, apasă mai greu pe umerii oamenilor tot mai fragilizați într-o lume consumeristă. E foarte important să conștientizăm că, dacă ne lăsăm copleșiți de tristețe și nemulțumire, nu vom putea traversa cu bine nicio perioadă de viață”, a declarat psihologul Eugenia Popovici, pentru observatorulph.ro.
Citește și: Top urgențe medicale. Sărbătorile de iarnă, cea mai aglomerată perioadă pentru camerele de gardă
Specialistul recomandă ca celor care se confruntă cu această depresie în preajma Crăciunului să revizuiască toate lucrurile bune din viața lor. Mai mult de atât, să aibă grijă de felul în care sunt implicați zi de zi în propria existență.
„Recomandabil ar fi să ne revizuim cu recunoștință lucrurile bune din viață, oamenii buni de lângă noi, să ne mai putem împrieteni cu o carte bună, un concert sau o muzică dragă nouă. Să ne punem tristețile și îngrijorările de o parte și să ne orientăm spre ceea ce putem face, nu neapărat pe ceea ce am vrea și nu e degrabă posibil.
Nu în ultimul rând, să punem pauză rețelelor sociale unde fiecare își arată fericirile mai mult sau mai puțin adevărate, stârnind prin comparație suferința celor mai puțin norocoși. În realitate nimeni, absolut nimeni nu are timp și chef de postări și poze dacă are o viață plină și faină.
Să ne aducem aminte că o viață bună este cea cu relații bune și acțiuni în concordanță cu valorile noastre morale. Dacă aș avea o putere aș organiza Sărbătorile singuraticilor, unde fiecare să participe cu ce poate și știe să facă, unde să depănăm povești de viață, să râdem și să plângem împreună, să ne amintim și să visăm împreună”, a mai completat psihologul Eugenia Popovici.
Citește și: 4 mituri despre depresie și adevărul din spatele lor