Cântărețul Justin Bieber a anunțat săptămâna trecută că suferă de sindromul Ramsay Hunt și că jumătate de față îi este paralizată. Această afecțiune poate varia de la amorțeală debilitantă până la paralizie pe termen lung, cum este cazul cântărețului.
Justin Bieber, în vârstă de 28 de ani, a anunțat săptămâna trecută că suferă de sindromul Ramsay Hunt, într-o postare pe Instagram. Cântărețul a publicat un videoclip prin care se observă că poate clipi cu un singur ochi.
Justin Bieber a fost nevoit să-și anuleze mai multe concerte din cauza afecțiunii.
Sindromul Ramsay Hunt este o complicație rară a virusului care produce varicelă și zona zoster.
După infectarea cu varicelă, virusul poate supraviețui la nivelul nervilor și poate fi reactivat la câțiva ani de la infecția primară. Vaccinarea împotriva varicelei în timpul copilăriei poate scădea mult riscul apariției acestui sindrom.
Nervul facial are un rol foarte important – acesta inervează toţi muşchii implicaţi în expresiile faciale (închiderea ochilor, zâmbetul etc.), asigură sensibilitatea conductului auditiv extern şi cea gustativă, precum şi funcţia secretorie a glandei submaxilare, sublinguale şi lacrimale.
Afecţiunea este întâlnită la aproximativ 20 de persoane din 100.000. Contrar opiniei generale, paralizia facială a frigore, cum mai este numită paralizia facială, nu este cauzată de curent.
Simptomele paraliziei nervului facial se manifestă pe o parte a feţei, în special la nivelul ochilor şi gurii. Aceste manifestări pot afecta calitatea vieţii pacienţilor, atât în plan fizic, cât mai ales psihologic. Numeroase persoane care se confruntă cu desfigurări faciale cauzate de perturbarea funcţiei nervului facial sunt stigmatizate de societate şi le este îngreunată inserţia socială.
Pentru descoperirea cauzei paraliziei nervului facial sunt neceare diverse teste şi analize imagistice, iar tratamentul va depinde de rezultatele obţinute în urma acestora.
Principala metodă terapeutică în caz de paralizie a nervului facial constă în administrarea de corticosteroizi (prednison), cât mai curând posibil după producerea evenimentului, de preferat la cel mult 48 de ore, pentru ca rezultatele să fie mai eficiente. Aceste medicamente scurtează perioada de recuperare.
De asemenea, în funcţie de testele de laborator, pot fi administrate medicamente antivirale, care pot elimina diverse infecţii din organism.