Salata verde este o sursă extraordinară de vitamine și minerale. În plus, este una dintre cele mai accesibile și mai ușor de preparat legume. Ce puțini știu însă, este faptul că salata verde poate fi utilizată și drept… sedativ. Da, ați auzit bine. Iată despre ce este vorba!
Prin asocierea salatei (care conţine un sedativ natural numit lactucarium) cu pastele făinoase (care conţin glucoză) rezultă nişte compuşi antistres care ajută la inducerea somnului.
De asemenea, un amestec de salată verde şi ulei de trandafiri aplicat pe frunte şi la tâmple stimulează somnul persoanelor care suferă de insomnie şi ameliorează durerile de cap.
Salată verde este bogată în celuloză, care ajută la întărirea organismului și reduce simptomele constipației și alte tulburări ale intestinului. Amestecând sucul de salată verde cu suc de lămâie, suc de mentă și miere de albine, poți obține un medicament eficient care tratează greață, vărsăturile, balonările și indigestia.
Substanţele cu gust uşor amărui din frunzele salatei au proprietăţi miraculoase de eliminare a toxinelor, mai ales atunci când sunt consumate în cantităţi mari. Ele stimulează şi drenează ficatul, intensifică tranzitul intestinal, înlătură atonia (lenea) organelor interne, curăţă vasele de sânge şi reglează activitatea anumitor glande endocrine.
Salata verde conţine săruri de iod cu efect antisclerotic mai ales asupra vaselor cu diametru mare, fluidifică sângele, curăţă vasele, micşorează cantitatea de zahăr din sânge şi scade colesterolul, prevenind ateroscleroza.
Este folosită ca tonic excelent pentru persoanele care suferă de anemie. Absorbţia fierului din salata verde este mai mare decât cea din suplimentele care conţin fier.
Betacarotenul din salata verde face din aceasta un adevărat ajutor atunci când vine vorba de prevenirea şi reducerea riscului de boli de inimă, cancer, de accidente vasculare şi chiar de cataractă.
Majoritatea oamenilor spală salata verde adusă de la supermarket, înainte de a o pregăti, indiferent de ce scrie pe ambalaj. Dar multe pungi cu salată verde luate din magazin conțin eticheta „spălată” sau „spălată de trei ori”, iar experții în sănătate explică de ce nu ar mai trebui să băgăm din nou salata sub jetul de apă.
Potrivit specialiștilor, spălarea unei salate care a fost pre-spălată ar putea introduce în ea bacterii dăunătoare sau poate să o contaminez în alte moduri.
Citește și: Salata cu frunze roșii și beneficiile sale uimitoare în sănătate