Ce mănânci la 40 de ani te afectează până la 70, arată un studiu Harvard

  • Publicat:
Ce mănânci la 40 de ani te afectează până la 70, arată un studiu Harvard

Cercetătorii de la Harvard au analizat timp de 30 de ani date privind peste 106.000 de participanți în cadrul studiului numit Nurses’ Health Study și la Health Professionals Follow-Up Study.

Studiul a inclus 70.467 de femei și 36.464 de bărbați. La început, în 1986, participanții aveau cel puțîn 39 de ani și nu sufereau de boli cronice.

„Dieta este un factor principal în prevenirea bolilor cronice, dar puține studii au examinat și comparat dietele sănătoase și îmbătrânirea sănătoasă în general, cuprinzând cognitia, sănătatea fizică și mentală”, a declarat autorul principal al studiului, Anne-Julie Tessier.

Ceea ce mâncăm acum afectează modul în care ne simțim mai târziu

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), o alimentaţie sănătoasă este esenţială pentru o stare mai bună de sănătate şi pentru a obţine nutrienţii optimi de care avem nevoie.

O alimentaţie sănătoasă ne protejează de multe boli cronice, cum ar fi afecţiunile cardiovasculare, diabetul şi cancerul, iar faptul că mâncăm o varietate de alimente, că avem un consum scăzut de sare, zahăr şi grăsimi saturate şi de grăsimi de tip trans sunt doar câteva dintre regulile esenţiale pentru o alimentaţie sănătoasă.

Un vechi dicton spune „suntem ceea ce mâncăm”. Vârstnicii (dar nu nunai) trebuie să consume mai multe fructe și legume proaspete și cereale integrale. Este de dorit ca grăsimile să fie reduse cantitativ în favoarea proteinelor. O alimentație optimă asigură sănătatea sistemului osteo-muscular și a sistemului nervos.

Schematic, o alimentație sănătoasă poate fi ilustrată de zece principii de bază:

  1. O alimentație cât mai diversificată
  2. Produse din cereale integrale și cartofi
  3. Multe fructe și legume
  4. Zilnic consum de lapte și produse lactate
  5. Puține grăsimi
  6. Sare și zahăr cu măsură
  7. Multe lichide
  8. Alimente doar ușor condimentate
  9. Consumarea alimentelor în tihnă, savurând gustul alimentelor
  10. Grija pentru greutatea corporală și păstrarea unui stil de viață sănătos

Concluziile studiului te vor ajută să trăiești mai mult și mai sănătos

În cadrul studiului, cercetătorii au constatat că persoanele care au urmat un regim alimentar sănătos începând cu vârstă de 40 de ani aveau cu 43% până la 84% mai multe șanse să funcționeze bine din punct de vedere fizic și mental la vârstă de 70 de ani, comparativ cu cei care nu au urmat un astfel de regim alimentar. În general, au constatat că un aport mai mare de fructe, legume, cereale integrale, grăsimi nesaturate, nuci, leguminoase și lactate cu conținut scăzut de grăsimi oferă șanse mai mari de a îmbătrâni frumos.

(!) Persoanele a căror dietă conținea mai multe grăsimi trans, sodiu, carne roșie și carne procesată aveau șanse mai mici de îmbătrânire sănătoasă.

FOTO: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: