În căutarea unui partener de viață, atât femeile, cât și bărbații apelează la artificii de imagine menite să le sporească gradul de atractivitate. Indiferent că vorbim despre un aftershave sau pantofi cu toc cui, aproape fiecare dintre tineri încearcă, într-un fel sau altul, să apară în ochii celorlalți mai mult decât sunt. Problema e că nu toate aceste trucuri funcționează, chiar dacă în conștiința comună e înrădăcinată ideea că ar fi valabile.
Ce ne atrage la un bărbați, ce elemente ne fac pe noi, femeile, mai atrăgătoare în fața bărbaților și care este explicația psihologică a atracției pentru culoarea roșie aflăm dintr-un fragment publicat în cartea scrisă de psihoterapeutul Răzvan T. Coloja, „Tainele psihologiei. 176 de curiozități”, Editura Crux Publishing.
De exemplu, un studiu efectuat în Polonia a cercetat să vadă dacă bărbații cu tatuaje sunt mai atrăgători în fața femeilor sau nu. Nouă poze cu bărbați atrăgători au fost prezentate unor sute de femei, după care aceleași poze au fost modificate electronic în așa fel încât bărbații să pară că au tatuaje pe corp.
Rezultatele studiului au relevat că, deși bărbații cu tatuaje au fost considerați de femei ca fiind mai sănătoși, tatuajele în sine nu le-au sporit gradul de atractivitate în comparație cu imaginile bărbaților fără tatuaje.
Mai mult, femeile au considerat că bărbații tatuați nu ar fi soți sau tați buni, probabil din cauza presupusei impulsivități asociate cu obținerea unui tatuaj și a ideii cum că un tatuaj este asociat cu luarea de riscuri, aflăm din cartea psihologului Răzvan T. Coloja.
Pe scurt, un tatuaj nu te va face mai atrăgător în fața femeilor, ci ar putea chiar să le îndepărteze pe cele care caută o relație serioasă.
Contează, de exemplu, lungimea părului femeilor în ochii unui potențial partener?
Un studiu din 2007 a ajuns la concluzia că femeile cu păr lung sunt percepute de bărbați ca fiind mai sănătoase decât cele cu păr scurt. Mai mult, femeile cu păr lung sunt asociate de bărbați cu determinarea, inteligența și independența.
Un alt studiu care a cercetat aceleași ipoteze afirmă că femeile cu păr lung sunt percepute ca fiind mai atrăgătoare de către bărbați.
Când vine vorba despre culoarea părului sau vestimentație, studiile arată că femeile roșcate sau care poartă haine roșii au șanse mai mari să-și găsească un partener.
Într-un experiment german s-a observat cum o femeie purtând un tricou roșu a fost mai des abordată într-un bar decât aceeași femeie care purta un tricou albastru.
Registre arheologice din Africa arată că femeile din trecut foloseau mult ocru pentru a-și spori gradul de atractivitate și că roșul era asociat cu fertilitatea, scrie Răzvan T. Coloja în cartea „Tainele Psihologiei”.
Explicația psihologică rezidă în mai multe teorii; una din ele afirmă că în timpul flirtului femeile tind să roșească în obraji și pe piept, semn că sunt atrase de interlocutor, roșul fiind aici sinonim cu posibilitatea unei relații sexuale, adaugă Răzvan T. Coloja.
O altă explicație spune că, în cazul primatelor, nivelurile de hormoni din perioada premergătoare ovulației fac anumite părți ale corpului să devină roșii, semnalizând astfel masculilor disponibilitatea împerecherii.
Un alt studiu a căutat să observe care trăsături faciale ale femeilor sunt considerate ca fiind mai atrăgătoare de către bărbați. Rezultatele spun că bărbații apreciază simetria facială și gradul de tinerețe afișat de aceasta.
Un alt lucru interesant dezvăluit de acest studiu este că bărbații par să aprecieze mai mult fețele feminine care se încadrează în media populației decât cele care ies din tipar.
Cu alte cuvinte, cu cât o femeie seamănă mai mult cu celelalte din jurul ei, cu atât va fi percepută ca fiind mai atrăgătoare de către bărbați.
Acest lucru ar putea explica efectul modei și tendința femeilor de a urma trenduri care, deși le fac să pară aidoma cu alte femei din punctul de vedere al vestimentației, aparent le ajută să își găsească un partener.
Și zâmbetul e un predictor al succesului găsirii unui partener. Un studiu canadian afirmă că femeile care zâmbesc mai mult sunt considerate ca fiind mai atrăgătoare. Opusul e însă valabil în cazul bărbaților, aceștia fiind considerați mai puțin atrăgători cu cât zâmbesc mai mult.
La fel, nici bărbații care par fericiți nu sunt considerați ca fiind atrăgători de femei, probabil datorită faptului că zâmbetul și fericirea sunt asociate cu trăsături feminine și – implicit – denotă un anumit grad de slăbiciune și lipsă de dominanță.
Același studiu afirmă că bărbații consideră femeile care afișează mândrie ca fiind cel mai puțin atrăgătoare, în timp ce femeile consideră că un bărbat care emite mândrie este printre cei mai atrăgători.