Ce reacții adverse are Favipiravir, medicamentul care poate fi luat acasă pentru COVID

  • Publicat:
Ce reacții adverse are Favipiravir, medicamentul care poate fi luat acasă pentru COVID
Sursa foto: Shutterstock

Favipiravir este un medicament antiviral care ar putea deveni în curând accesibil tuturor românilor care prezintă forme ușoare de COVID. Conform Protocolului Național de tratament al bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2, se recomandă ca medicamentul Favipiravir să fie administrat în formele ușoare de infecție cu coronavirus, care nu necesită oxigenoterapie, în prima săptămână de boală.

Ministerul Sănătății din România a anunțat că ia în calcul posibilitatea ca acest medicament să fie eliberat în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis din cadrul spitalelor, la recomandarea medicului, deci numai cu rețetă, și numai cu urmărirea bolnavului pe parcursul tratamentului de către medicul de familie.

Cu toate acestea, medicamentul nu beneficiază de studii clinice consistente care să îi arate eficiența. Există anumite indicii că ar putea ameliora simptomatologia COVID, însă dovezile științifice de până acum nu au arătat că favipiravir ar avea vreo influență în ceea ce privește prognosticul bolii sau replicarea virusului.

Ce reacții adverse are Favipiravir

Medicamentul, care se administrează sub formă de comprimate filmate, poate avea reacții adverse și este contraindicat anumitor categorii de pacienți.

Risc de teratogenicitate

Potrivit unui comunicat al Agenției Medicamentului, favipiravir este contraindicat femeilor gravide sau celor suspectate a fi gravide, deoarece crește riscul de malformații ale fătului.

Femeile de vârsta fertilă trebuie să utilizeze metode de contracepţie foarte eficace în timpul tratamentului și cel puțin 7 zile după oprirea acestuia. În situația în care pacientele suspectează faptul că sunt gravide, se va efectua un test de sarcină pentru a exclude posibilitatea unei sarcini, înainte de inițierea tratamentului.

Favipiravir nu se administrează femeilor care alăptează, dacă acestea nu doresc să oprească alăptarea.

De asemenea, bărbații activi sexual trebuie să folosească prezervative pe durata tratamentului și timp de cel puțin 7 zile după întreruperea acestuia.

În plus, partenerele pacienţilor bărbaţi trebuie să utilizeze metode eficace de contracepție, atât pe durata tratamentului, cât şi timp de 7 de zile după după întreruperea acestuia. Raportul sexual cu femeile gravide trebuie evitat în această perioadă!

În cazul apariţiei unei sarcini, pacientele trebuie să întrerupă tratamentul cu Favipiravir și să consulte imediat medicul.

Pacienții nu trebuie să doneze sânge în timpul tratamentului precum și timp de cel puţin 7 zile după întreruperea tratamentului cu Favipiravir. Pacienţii de sex masculin nu trebuie să doneze spermă în timpul tratamentului, precum și timp de cel puţin 7 zile după întreruperea tratamentului.

Risc de creștere a enzimelor hepatice, și de afectare hepatică, precum și risc de hiperuricemie

Favipiravir este contraindicat și pacienților cu insuficiență hepatică severă sau insuficiență renală severă, deoarece prezintă risc de creștere a enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT) și de afectare hepatică, precum și risc de hiperuricemie (nivel crescut de acid uric în sânge).

Pacienții trebuie să fie atenți la apariția unor semne sau simptome care pot sugera afectare hepatică indusă medicamentos: oboseală (fatigabilitate), lipsa poftei de mâncare (anorexie), disconfort abdominal în partea dreaptă a abdomenului, urină de culoare închisă sau icter.

Se va întrerupe utilizarea de favipiravir în cazul apariției acestor simptome și se va solicita asistență medicală pentru evaluarea și monitorizarea funcției hepatice.

Se recomandă prudenţă pacienţilor cu hiperuricemie sau antecedente de gută, precum și în timpul tratamentului concomitent cu medicamente care pot influenţa metabolismul şi eliminarea acidului uric.

În cazul pacienților care utilizează medicamentul antidiabetic repaglinidă, Favipiravir se va utiliza cu precauție deoarece asocierea poate duce la apariția reacțiilor adverse la repaglinidă.

Raportarea reacţiilor adverse la Favipiravir

Este important să raportaţi orice reacţie adversă suspectată, asociată cu administrarea de favipiravir, către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, în conformitate cu sistemul național de raportare spontană, utilizând formularele de raportare disponibile pe pagina web a Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (www.anm.ro), la secțiunea Medicamente de uz
uman/Raportează o reacție adversă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult