Ce să mănânci ca să trăiești 100 de ani. Dieta „zonelor albastre” pe care o au în comun cei mai longevivi oameni

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce să mănânci ca să trăiești 100 de ani. Dieta „zonelor albastre” pe care o au în comun cei mai longevivi oameni
Foto: Shutterstock

O viață lungă și sănătoasă este unul dintre idealurile pe care majoritatea oamenilor îl au. Cum ajungi însă acolo și ce rol are mâncarea? Exploratorul și autorul Dan Buettner a descoperit că există 5 zone din lume, cu cele mai mari concentrații de centenari. 

Autorul Dan Buettner a identificat aceste zonele din lume unde oamenii trăiesc cel mai mult și cel mai sănătos: Sardinia – Italia, Okinawa – Japonia, Ikaria – Grecia, Nicoya – Costa Rica și Loma Linda – California. El a mers direct la sursă și a documentat îndeaproape obiceiurile celor care le populează.

A numit aceste locuri „zone albastre” și și-a propus să descopere ce au în comun aceste persoane. De exemplu, oamenii care trăiesc aici sunt activi pe parcursul zilei, au conexiuni semnificative în comunitate și simt că au scop în viață.

Și dietele lor au câteva lucruri în comun, potrivit unei cărți despre bucătăria zonelor albastre, pe care Dan Buettner a publicat-o, relatează WebMD. Toate aceste obiceiuri i-au ferit de boli precum obezitatea, diabetul sau boli cardiovasculare, astfel că centenarii, nu doar că trăiesc mulți ani, dar au și o calitatea a vieții mai bună și rămân cel mai des lucizi până în ultimele clipe de viață.

Iată câteva moduri prin care poți aplica dieta pentru longevitate în stilul tău de viață:

Fasolea este principala sursă de proteine

Mănâncă fasole. Oamenii din zonele albastre mănâncă des fasole – măcar o jumătate de cană pe zi. Fasolea, în diverse soiuri – albă, neagră, roșie-,  este o sursă ieftină de proteine pe bază de plante și conține și foarte multe fibre, un nutrient asociat cu scăderea riscului de a dezvolta boli și indicat pentru sănătatea colonului.

Legumele crucifere, nelipsite din dietă

Include legume crucifere. Broccoli, conopida și varza conțin compuși naturali care sprijină sănătatea inimii și ar putea ajuta în lupta unor tipuri de cancer.

Gustările trebuie să conțină nuci

Alege gustările cu nuci. Centenarii din zonele albastre mănâncă aproximativ 50 de grame de nuci pe zi – asta înseamnă cam de două ori cât încape în mână. Poți alterna între fructele oleaginoase pe care alegi să le consumi (fistic, migdale sau arahide). Alunele sunt o opțiune mai economică, dar la fel de benefică.

Hidratarea se face cu apă

Bea mai mult apă. Când vine vorba de hidratare, oamenii din zonele albastre, aleg să consume cât mai multă apă, dar se delectează și cu ceai și cafea. Deși vinul roșu este de asemenea popular în unele zone albastre, autorii notează că nu ar trebui să începi să îl bei dacă de obicei nu consumi alcool.

Zahăr doar la ocazii speciale

Consumă mai puțin zahăr. Locuitorii zonelor albastre consumă de cinci ori mai puțin zahăr decât cei din America de Nord. În loc să aleagă băuturi și alimente cu zahăr pe parcursul zilei, ei tind să mănânce zahăr „intențional” la ocazii speciale.

Cât mai puțină carne

Prepară mai mult mese fără carne. În zonele albastre, carnea nu este partea principală a mesei. E mai degrabă o garnitură și o modalitatea de a intensifica gustul în rețete. Preparatele lor sunt mai degrabă pe bază de plante, iar fasolea e sursa principală de proteină (sau tofu în Okinawa).

Companie plăcută la masă

Arată recunoștința și mănâncă cu cei dragi. Unul dintre obiceiurile regăsite în aceste zone este faptul că locuitorii iau cât mai des masa într-o companie plăcută, cu familia și prietenii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult