Dacă amesteci vaccinurile anti-COVID, este foarte posibil ca reacțiile adverse temporare să fie mai severe decât dacă ai face ambele doze de la același producător, arată un nou studiu.
Inițiat la începutul lunii februarie, studiul cercetătorilor de la Universitatea Oxford, denumit Com-Cov, a avut drept scop să afle dacă, în cazul în care amesteci vaccinurile anti-COVID AstraZeneca și Pfizer, eficacitatea acestora va fi mai crescută, dar și dacă schema aceasta de vaccinare este sigură.
Din cauza faptului că stocurile de vaccin AstraZeneca nu ar fi suficiente pentru imunizarea completă a populației și în lumina noilor informații conform cărora acest vaccin ar putea cauza cheaguri de sânge, determinând astfel persoanele care au efectuat prima doză să renunțe la rapel, cercetătorii au luat în calcul și această variantă, respectiv mixarea a două tipuri de vaccin.
Studiul condus de profesorul Matthew Snape de la Universitatea Oxford a căutat să răspundă acestor întrebări privind siguranța și eficacitatea dacă amesteci vaccinurile anti-COVID AstraZeneca și Pfizer.
Date provizorii publicate în revista științifică The Lancet arată că folosirea unei doze de vaccin AstraZeneca, urmată de o doză de vaccin Pfizer la rapel, sau viceversa, ar induce o reactogenicitate sistemică mai puternică decât în mod normal.
Un procent mai mare din participanții la studiu care au primit doze diferite de vaccin la un interval de 28 de zile au raportat reacții adverse (febră, frisoane, dureri de cap, dureri articulare și musculare) mai puternice după rapel (a doua doză de vaccin), în comparație cu cei care au primit două doze din AstraZeneca sau Pfizer.
Nu au fost înregistrate spitalizări ca urmare a acestor reacții adverse post-vaccinare. Chiar dacă acestea au fost resimțite mai puternic, au fost de scurtă durată și cercetătorii au concluzionat că dacă amesteci vaccinurile anti-COVID nu există un risc suplimentar în comparație cu administrarea a două doze din același vaccin, scrie The Independent.
Studiul a inclus 830 de persoane cu vârsta peste 50 de ani, împărțite în două grupuri: 463 de subiecți au primit doze diferite de vaccin anti-COVID și același tip de vaccin la un interval de 28 de zile, iar 367 de participanți au urmat aceeași schemă, dar la un interval de 12 săptămâni între prima și a doua doză de vaccin.
Astfel, experții au descoperit că reactogenicitatea – adică modul în care organismul reacționează la vaccin – este ușor mai crescută în rândul persoanelor mai tinere. Cu alte cuvinte, tinerii pot dezvolta reacții adverse mai puternice după vaccinarea cu doze diferite de vaccin anti-COVID.
Chiar dacă mai avem de explorat anumite aspecte, vrem să ținem la curent oamenii în privința acestor date pe care le-am obținut. Amestecarea vaccinurilor ar putea necesita câteva zile libere post-imunizare. Acest lucru este important de menționat, mai ales în cazul personalului medical. Ce trebuie reținut însă este faptul că nu există motive de îngrijorare privind siguranța acestei scheme de vaccinare cu seruri de la producători diferiți, respectiv AstraZeneca și Pfizer, spune profesorul Snape.
Ce nu aflăm însă din datele acestui studiu, dar probabil vom afla în următoarele săptămâni, este eficacitatea în cazul combinării vaccinurilor. Conform datelor provenite din studiile care au stat la baza aprobării vaccinurilor anti-COVID de către EMA, vaccinul AstraZeneca are o eficacitate de aproximativ 60%, iar Pfizer, de 95%.
Organizația Mondială a Sănătății și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) nu recomandă momentan combinarea vaccinurilor anti-COVID. Însă CDC a notat în ianuarie anul curent că ghidurile vor fi actualizate pe măsură ce vor fi obținute mai multe informații, notează CNN.
Combinarea vaccinurilor anti-COVID ar putea avea anumite avantaje, declară dr. Jonathan Van-Tam, specialist în epidemiologie.
Având în vedere faptul că este necesară imunizarea anti-COVID a unei mari părți din populație și dificultățile logistice, combinarea acestor vaccinuri poate fi o soluție, dacă sunt îndeplinite criteriile de siguranță. Este posibil, de asemenea, ca mixarea vaccinurilor să crească eficiența acestora, precum și durata imunității conferite.