Ce se întâmplă, de fapt, dacă bei un singur pahar de alcool în fiecare zi. Cu cât timp îți scurtează viața

  • Publicat:
Ce se întâmplă, de fapt, dacă bei un singur pahar de alcool în fiecare zi. Cu cât timp îți scurtează viața

În timp ce limitarea consumului de alcool este recomandată, evitarea acestuia este și mai indicată. Aceasta este concluzia la care au ajuns numeroși cercetători în urma a studii amănunțit efectuate — studii ce au urmărit efectele unui singur pahar de alcool băut pe zi.

Ce efect are consumul unui singur pahar de alcool pe zi

Deja s-au făcut multiple studii despre impactul alcoolului asupra sănătății, iar rezultatele acestora variază. Iată câteva dintre cele mai semnificative:

1. Un studiu realizat pe 53.064 de persoane, publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie la începutul acestei luni, a concluzionat faptul că persoanele care consumă alcool moderat au avut un risc mai mic de evenimente cardiovasculare adverse majore, deoarece, în esență, băutura îi poate ajuta pe oameni să se simtă mai putin stresați.

2. O analiză a 694 de surse de date publicate în The Lancet a concluzionat faptul că, în comparație cu cei care nu consumă alcool, persoanele care au consumat o băutură pe zi au avut si un risc cu 0,5% mai mare de a dezvolta una dintre cele 23 de probleme de sănătate legate de alcool, inclusiv cancerul de sân și tuberculoza. Riscurile au crescut cu fiecare băutură, iar cei care au băut cinci băuturi pe zi și-au crescut riscul de probleme de sănătate cu 37%, în comparație cu cei care nu beau alcool.

3. Un studiu realizat pe aproape 1.500 de femei, publicat în Scandinavian Journal of Public Health Care, a concluzionat faptul că cele care au baut o bere o dată sau de două ori pe săptămână au avut si un risc cu 30% mai mic de infarct, decât cele care au baut bere la un interval de mai mult de două ori pe săptămână sau nu au consumat bere deloc. Cu toate acestea, studiul a mai găsit o legătură între consumul ridicat de băuturi spirtoase și un risc crescut de deces prin cancer.

4. Un studiu realizat pe peste 38.000 de bărbați, publicat în New England Journal of Medicine, a concluzionat faptul că cei care au consumat alcool cel puțin trei sau patru zile pe săptămână au avut si un risc mai mic de infarct decât bărbații care au consumat alcool mai puțin de o dată pe săptămână.

5. Un studiu efectuat pe 783 de adulți în vârstă, care trăiesc în regiunea Chianti din Italia, ale căror diete sunt bogate în mod natural în resveratrol – un compus găsit în vinul roșu – nu a găsit nicio legătură între nivelurile de resveratrol și ratele bolilor de inimă, cancerului sau decesului.

6. Un studiu efectuat pe aproape 37.000 de oameni, publicat în revista Nature, a concluzionat faptul că doar consumul unei halbe de bere sau unui pahar de vin pe zi poate micșora volumul total al creierului.

Cu cât îți scurtează durata de viață consumul zilnic al unei singure băuturi alcoolice

Consumul zilnic al unei singure băuturi alcoolice — fie că este vorba de o halbă de bere, un pahar de vin sau un shot de tărie — îți poate scurta durata de viață cu aproximativ două luni și jumătate, afirmă un expert.

Dr. Tim Stockwell, de la Institutul Canadian pentru Cercetarea Consumului de Substanțe, a declarat pentru Daily Mail că cei care consumă semnificativ mai mult alcool decât atât — aproximativ 35 de băuturi pe săptămână — și-ar putea scurta durata de viață cu pâna la doi ani.

Este o realitate dură pentru cei care preferă să se relaxeze cu un pahar de pinot după o zi obositoare sau care ies seara cu prietenii sau colegii.

„Alcoolul este drogul nostru recreațional preferat. Îl folosim pentru plăcere și relaxare, iar ultimul lucru pe care vrem să-l auzim este că provoacă vreun rău,” a spus el.

SURSE: Daily Mail, New York POST

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”