În timp ce limitarea consumului de alcool este recomandată, evitarea acestuia este și mai indicată. Aceasta este concluzia la care au ajuns numeroși cercetători în urma a studii amănunțit efectuate — studii ce au urmărit efectele unui singur pahar de alcool băut pe zi.
Deja s-au făcut multiple studii despre impactul alcoolului asupra sănătății, iar rezultatele acestora variază. Iată câteva dintre cele mai semnificative:
1. Un studiu realizat pe 53.064 de persoane, publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie la începutul acestei luni, a concluzionat faptul că persoanele care consumă alcool moderat au avut un risc mai mic de evenimente cardiovasculare adverse majore, deoarece, în esență, băutura îi poate ajuta pe oameni să se simtă mai putin stresați.
2. O analiză a 694 de surse de date publicate în The Lancet a concluzionat faptul că, în comparație cu cei care nu consumă alcool, persoanele care au consumat o băutură pe zi au avut si un risc cu 0,5% mai mare de a dezvolta una dintre cele 23 de probleme de sănătate legate de alcool, inclusiv cancerul de sân și tuberculoza. Riscurile au crescut cu fiecare băutură, iar cei care au băut cinci băuturi pe zi și-au crescut riscul de probleme de sănătate cu 37%, în comparație cu cei care nu beau alcool.
3. Un studiu realizat pe aproape 1.500 de femei, publicat în Scandinavian Journal of Public Health Care, a concluzionat faptul că cele care au baut o bere o dată sau de două ori pe săptămână au avut si un risc cu 30% mai mic de infarct, decât cele care au baut bere la un interval de mai mult de două ori pe săptămână sau nu au consumat bere deloc. Cu toate acestea, studiul a mai găsit o legătură între consumul ridicat de băuturi spirtoase și un risc crescut de deces prin cancer.
4. Un studiu realizat pe peste 38.000 de bărbați, publicat în New England Journal of Medicine, a concluzionat faptul că cei care au consumat alcool cel puțin trei sau patru zile pe săptămână au avut si un risc mai mic de infarct decât bărbații care au consumat alcool mai puțin de o dată pe săptămână.
5. Un studiu efectuat pe 783 de adulți în vârstă, care trăiesc în regiunea Chianti din Italia, ale căror diete sunt bogate în mod natural în resveratrol – un compus găsit în vinul roșu – nu a găsit nicio legătură între nivelurile de resveratrol și ratele bolilor de inimă, cancerului sau decesului.
6. Un studiu efectuat pe aproape 37.000 de oameni, publicat în revista Nature, a concluzionat faptul că doar consumul unei halbe de bere sau unui pahar de vin pe zi poate micșora volumul total al creierului.
SURSE: Daily Mail, New York POST