Cercetătorii au reușit să vadă schimbările structurale de la nivelul creierului unei femei care este la menstruație.
În medie, o femeie poate ajunge și la 450 de menstre într-o viață. Iată ce se întâmplă cu mintea ei în acele zile delicate, potrivit specialiștilor.
O echipă de cercetători în neuroștiință de la Universitatea California Santa Barbara a realizat un studiu după ce au urmărit 30 de femei în perioada de ciclu.
Echipa a efectuat scanări RMN ale subiecților lor în timpul a trei faze menstruale: menstruația, ovulația și mijlocul perioadei luteale.
În momentul fiecăreia dintre aceste scanări, cercetătorii au măsurat, de asemenea, nivelurile hormonale ale participantelor.
Rezultatele au arătat că, pe măsură ce hormonii fluctuează, se modifică și volumul materiei cenușii și albe, precum și volumul lichidului cefalorahidian.
În linii mari, rețeaua grasă de fibre neuronale care transferă informații între regiunile de materie cenușie, se modifică odată cu schimbările hormonale, precum pubertatea, utilizarea pilulelor contraceptive, tratamentele hormonale sau terapiile post menopauza.
Potrivit cercetării desfășurate, hormonul de stimulare a foliculilor, care crește înainte de ovulatie și ajută la stimularea foliculilor ovarieni, a fost asociat cu o materie cenușie mai groasă.
Iar progesteronul, care crește după ovulatie, a fost asociat cu creșterea țesutului și scăderea volumului lichidului cefalorahidian.
„Deși nu raportăm în prezent consecințele funcționale sau corelațiile modificărilor structurale ale creierului, constatările noastre pot avea implicații pentru modificările determinate de hormoni în comportament și cogniție. Aceste rezultate sunt primele care raportează schimbări simultane la nivelul întregului creier în microstructura materiei albe umane și în grosimea corticala care coincid cu ritmurile hormonale determinate de ciclul menstrual. Este posibil că efectele puternice ale interacțiunii creier-hormoni să nu se limiteze la regiunile cunoscute în mod clasic ale axei hipotalamo-hipofizo-gonadale (axa HPG), dense în receptori”, scriu cercetătorii.
Scurtă mențiune! Este primul studiu de acest gen realizat pe femei aflate la menstruație. Rezultatele nu sunt definitorii. Încă să analizează atent modul în care este influențat comportamentul femeii de aceste schimbări de ordin fiziologic.
Citește și: Ce se întâmplă dacă bei vin roșu când ești la menstruație?