Consumul de alcool cu moderație poate avea efecte benefice pentru organism, dar persoanele care au o relație nesănătoasă cu băuturile alcoolice se expun la multe consecințe. Iată ce se întâmplă în corpul tău atunci când consumi vin roșu în fiecare seară.
Se pare că vinul roșu este acceptat de specialiști pentru a putea fi consumat cu moderație, iar asta pentru că vine la pachet cu numeroase beneficii. Un pahar de vin roșu în fiecare seară poate îmbunătăți protecția inimii și chiar te poate ajuta să trăiești mai mult.
Bolile de inimă rămân printre cauzele principale de deces la nivel global. Consumat cu moderație, vinul roșu reduce blocarea arterelor, reduce riscul de hipertensiune și îmbunătățește funcțiile inimii. O clasă de compuși regăsiți în vinul roșu, precum polifenolii ca resveratrol, quercetină și catechină sunt responsabili pentru aceste beneficii. Este crucial de ținut minte faptul că mai mult de un pahar poate anula aceste beneficii și poate crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.
O băutură standard conține 14 grame de alcool pur. Vinul de masă are aproximativ 12% alcool, în timp ce berea are 5%, iar spritz-ul sau cocktail-urile conțin aproximativ 40% alcool. O toleranță la alcool înseamnă că ai nevoie de mai mult alcool în organism pentru a simți efectele lui, precum relaxarea. Din acest motiv se ajunge la consumul în exces, ceea ce duce la creșterea riscului de boli cronice, inclusiv cancer, boli de ficat sau accident vascular cerebral.
Vinul, în special vinul roșu, poate prelungi speranța de viață și poate reduce riscul sau chiar preveni apariția bolilor cronice, inclusiv depresia și sindromul metabolic, dar doar dacă este consumat cu moderație.