Apa are o multitudine de beneficii pentru organism, indiferent de momentul în care o consumi. Pe de altă parte, atunci când este consumată după trezire, pe stomacul gol, apa are beneficii aparte pe care trebuie neapărat să le cunoști. Iată ce spun specialiștii!
Cei mai mulți dintre noi bem apă doar atunci când simțim că ne este sete sau după masă. Cu toate acestea este bine să știi că un pahar, două de apă pe stomacul gol curăță organismul și umple vasele de sânge.
„Eu beau două căni de apă cât mai alcalină posibilă, la temperatura camerei. Fără țigări, fără cafea. Urmează acea igienă personală pe care încerc să o prelungesc, să curgă asupra mea apă cât mai rece. În primul rând curață organismul, din toate punctele de vedere. În al doilea, umple vasele, acele tuburi. Și atunci a împins în corp tot ceea ce se numește energie. Noi avem niște substanțe în corp care trebuie să ajungă în creier. Fac tot posibilul că în decursul zilei să beau peste 2 litri de apă. Fac tot posibilul să beau și ceai verde”, a spus Prof. Dr. Vlad Ciurea, la Antena3 CNN.
Nu există dovezi că băutul de apă rece este dăunător sănătății tale. Atât apa rece, cât și cea la temperatura camerei te mențin hidratat. Consumul de apă caldă are propriile beneficii, cum ar fi stimularea digestiei și eliminarea toxinelor.
Menținerea unei hidratări adecvate aduce beneficii dovedite sănătății mentale și fizice.
Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină din SUA recomandă ca bărbații de 19 ani și peste să consume 3,7 litri de apă pe zi (15,5 căni), iar femeile de 19 ani și peste să consume 2,7 litri pe zi (11,5 căni). Dar poate consumul de apă rece să aibă un impact negativ asupra sănătății tale?
Unii oameni cred că apa rece este dăunătoare și poate afecta sănătatea pe termen lung. Această ipoteză se bazează pe ideea că apa rece contractă stomacul, făcând mai dificilă digestia alimentelor după masă.
Unii oameni mai cred că organismul trebuie să lucreze mai mult pentru a-și menține temperatura internă de 37°C dacă bei apă rece la o temperatură mai mică de 4°C.
Consumul de apă rece afectează corpul în moduri pe care s-ar putea să nu le anticipezi sau să le dorești. Un studiu mai vechi din 1978, care a implicat 15 persoane, a descoperit că apa rece îngroașă mucusul nazal făcând mai dificilă trecerea acestuia prin tractul respirator.
În comparație, cercetătorii au descoperit că supa de pui și apa caldă te ajută să respiri mai ușor. Dacă încerci să tratezi o răceală sau gripă, consumul de apă rece ar putea să-ți accentueze senzația de congestie.
Există anumite afecțiuni pe care consumul de apă rece le poate agrava. Cercetările din 2001 au legat consumul de apă rece cu declanșarea migrenelor la persoanele care deja suferă de migrene.
Durerea asociată cu acalazia, o tulburare care limitează capacitatea corpului de a trece mâncarea prin esofag, poate deveni și mai gravă atunci când bei apă rece în timpul mesei, conform unui studiu din 2012.
În medicina tradițională chineză, se crede că apa rece băută împreună cu mâncare caldă creează un dezechilibru. De obicei, mesele în cultura chineză sunt servite cu apă caldă sau ceai fierbinte în loc. Această credință este reflectată și în alte culturi din întreaga lume.
Unii oameni susțin în mod similar că băutul de apă rece într-o zi caldă nu te va ajuta să te răcorești. Nu există suficiente cercetări pentru a concluziona dacă aceste teorii sunt adevărate sau false.
Citește și: Apă cu scorţişoară pe stomacul gol. Descoperă efectele miraculoase ale acestei băuturi
FOTO: PROFIMEDIA