Ce se întâmplă în creier când bem cafea. Cum „ne ține în priză” cafeina

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce se întâmplă în creier când bem cafea. Cum „ne ține în priză” cafeina
Ce se întâmplă în creier când bem cafea. Cum „ne ține în priză” cafeina. Foto: profimediaimages.ro

Cafeina este substanța responsabilă de doza în plus de energie pe care ne-o conferă băuturi precum cafeaua, ceaiul sau cola. Dar te-ai întrebat vreodată cum acționează această substanță la nivelul creierului pentru ca noi să ne simțim aproape instant revigorați după o gură de cafea?

Cafeina blochează receptorii substanței „somnolente”

Chiar dacă fenomenul nu este pe deplin cunoscut, există câteva teorii privind efectul stimulant al cafeinei. Potrivit brainfacts.org, cafeina are o structură chimică similară adenozinei, o substanță care ne face… somnoroși.

Atunci când bem cafea (cu cafeină), această substanță se atașează la receptorii de adenozină din creier și îi blochează. Altfel spus, cafeina „antagonizează” activitatea adenozinei, făcându-ne să ne simțim mai alerți și mai energici.

Pe măsură ce efectul cafeinei dispare, adenozina „cea reală” din creier creează noi receptori și starea de moleșeală revine. De aceea simțim nevoia să bem 2, 3 sau chiar 4 cafele pe zi. Pentru că energizanta cafeină are efect temporar.

Atenție! Cu cât cantitatea de cafea consumată e mai mare, cu atât numărul receptorilor va fi mai crescut și cantitatea de adenozină „somnolentă” va fi mai mare. Motiv pentru care persoanele care fac exces de cafea pot deveni dependente de această licoare și pot avea chiar simptome de sevraj dacă încearcă să limiteze sau să renunțe la cafeină.

Cafeina este un stimulent al sistemului nervos central și ajută la sporirea vigilenței. Totodată, ne face să ne simțim mai energici, mai alerți, mai atenți și mai bine dispuși, motiv pentru care bem cafea de la primele ore ale zilei, dar și atunci când ne așteaptă un drum lung cu mașina.

Mai mult, cafeina stimulează neuronii, care transmit mai departe semnale glandei pituitare (hipofiza) – un organ mic situat la baza creierului, dar cu rol foarte important în producerea multor hormoni esențiali – că avem nevoie de adrenalină ca să facem față provocărilor care ne așteaptă.

De asemenea, cafeina favorizează producția de dopamină, neurotransmițătorul responsabil de starea de bine. Aceasta, la rândul ei, „ține ocupați” receptorii adenozidici ai creierului, cei care induc somn, calm și liniște.

Cafeaua – medicament în doza potrivită, otravă când facem excese

Deși lucrurile de mai sus sunt benefice atunci când vorbim despre prima parte a zilei, când vrem să fim cât mai energici, dacă vom consuma cafea spre amiază sau chiar seara, efectul nu este deloc unul dorit. Vom fi agitați, nervoși și categoric mult prea încărcați de energie pentru a face tranziția spre starea de calm și relaxare necesară pentru un somn liniștit.

Mai mult, cafeaua în exces și consumată la ore nepotrivite poate cauza dureri de stomac, migrene, tremurături, diaree, greață, senzație de leșin, creșterea glicemiei și tensiunii arteriale.

De aceea este indicat să respectăm regula 4 la 4. Adică nu mai mult de 4 cești de cafea pe zi, nu mai târziu de ora 4 după-amiaza. Cercetătorii spun că efectele cafeinei se mențin, în cazul unor persoane, peste 6 ore.

Cafeaua acționează cel mai eficient dacă este băută între 9:30 și 11:30 dimineața, deoarece ceasul biologic este receptiv la efectul cafeinei la câteva ore de la trezire.

Foto: profimediaimages.ro
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: