STUDIU. Riscul de cancer, cu 60% mai scăzut dacă mănânci zilnic o banană crudă

Află ce se întâmplă în organism dacă mănânci în fiecare zi banane crude. Rezultatele unui nou studiu indică beneficii în ceea ce privește protecția împotriva cancerului.
  • Publicat:

Consumul unei banane crude în fiecare zi ar ar putea reduce cu peste 60% riscul de a dezvolta cancer de stomac, arată un nou studiu. Potrivit cercetătorilor de la Universitățile Newcastle și Leeds din Marea Britanie, persoanele care au în familie un istoric de cancer gastrointestinal au prezentat un risc mult mai mic de a dezvolta temuta maladie după ce au luat zilnic, timp de 2 ani, un supliment pe bază de amidon rezistent, echivalentul unei banane crude. 

Oamenii de știință au monitorizat 918 participanți care sufereau de sindromul Lynch, o afecțiune genetică ce crește riscul de dezvoltare a diferite forme de cancer, precum cel ovarian, uterin (cervical), de stomac, pancreatic sau colorectal. Aproximativ jumătate din participanți au luat zilnic un supliment pe bază de amidon rezistent (30 mg), în timp ce restul au primit o pastilă placebo.

La finalul perioadei de monitorizare, savanții au concluzionat că riscul de apariție a anumitor forme de cancer a scăzut cu până la 60%, în special în ceea ce privește cancerul de stomac, de esofag, pancreatic, de duoden sau cancerul vezicii biliare. Mai mult, efectul protector s-a menținut timp de 10 ani după ce participanții la studiu nu au mai luat suplimentul respectiv.

Cercetătorii plănuiesc un studiu de urmărire pe termen lung, precum și un studiu adiacent care vizează folosirea aspirinei în prevenția cancerului colorectal. Potrivit unei cercetări anterioare, aspirina ar putea reduce cu până la 50% riscul de apariție a cancerului de colon.

„Efectele benefice ale amidonului rezistent s-au remarcat mai ales la nivelul porțiunii superioare a intestinelor. Acest lucru este important, deoarece cancerele tractului intestinal superior sunt dificil de diagnosticat și adesea descoperite în stadii tardive. Amidonul rezistent ar putea inhiba producția de acizi biliari care deteriorează ADN-ul”, a declarat profesorul John Mathers.

Amidonul rezistent este o substanță care se găsește în mod natural și în alimente precum fulgi de ovăz, orz, sorg, fasole, soia, mazăre, cartofi fierți și răciți, orez brun și banane crude. Acesta fermentează în intestinul gros, unde „hrănește” bacteriile bune care mențin sănătatea gastrointestinală.

De asemenea, amidonul rezistent ar putea avea un rol benefic în reglarea glicemiei, ajutând totodată în procesul de slăbire.

Sursa: sciencealert.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: