Ce se întâmplă în organismul tău dacă faci o noapte albă. Efectele sunt nebănuite!

  • Publicat:
Ce se întâmplă în organismul tău dacă faci o noapte albă. Efectele sunt nebănuite!

A nu dormi suficient te poate face să te simți mai bătrân decât ești de fapt, potrivit unor cercetări noi. Studiul în două etape, publicat în Proceedings of Royal Society B, a descoperit că somnul de calitate slabă poate adăuga mai mult de patru ani la vârsta pe care o simt oamenii, în timp ce odihna adecvată are efectul opus, făcându-i să se simtă mai revigorați și mai tineri.

Cu ce probleme este asociată lipsa somnului

Lipsa somnului a fost asociată cu probleme diverse, cum ar fi sănătatea mintală precară, diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Studii  noi sugerează o legătură între percepția vârstei și calitatea somnului, constatând că cei care nu dorm suficient se simt mai în vârstă. Cei care au dormit suficient s-au simțit mai tineri decât cei care nu au făcut-o. „Vârsta este mai mult decât doar percepția”, a declarat autorul studiului, Leonie Balter, de la Institutul Karolinska din Suedia, pentru New Scientist. „Știm că cei care se simt mai tineri decât vârsta lor reală trăiesc mai sănătos și mai mult.”

Somnul și relația între vârsta subiectivă și cea calendaristică

În prima parte a studiului, cercetătorii au chestionat 429 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani, întrebându-le cât de bătrâne se simt și câte zile din ultimele 30 au dormit prost.

„Relația dintre vârsta subiectivă și vârsta calendaristică a prezentat modelul așteptat: pe măsură ce vârsta calendaristică a indivizilor a crescut, aceștia s-au simțit progresiv mai tineri decât vârsta lor reală”, au scris autorii studiului.

Cei care au raportat că au dormit suficient în fiecare noapte a lunii anterioare au spus, de asemenea, că se simt cu aproximativ cinci ani mai tineri decât vârsta lor reală, în timp ce fiecare zi suplimentară de somn prost a adăugat aproape trei luni la vârsta subiectivă a voluntarilor.

Ce se întâmplă după două nopți în care nu dormi

Pentru a doua parte a studiului despre somn, 186 de participanți cu vârste între 18 și 46 de ani au fost întrebați cât de bătrâni se simt după două zile cu nouă ore de somn pe noapte, în comparație cu două zile cu doar patru ore de somn pe noapte.

După ce și-au restricționat somnul timp de doar două zile, voluntarii obosiți au declarat că se simt cu mai mult de patru ani mai în vârstă decât vârsta lor calendaristică în medie – în timp ce s-au simțit cu aproape trei luni mai tineri după o noapte bună de somn. „Somnul are un impact major asupra modului în care te simți și nu este vorba doar de modelele tale de somn pe termen lung”, a spus Balter pentru The Guardian. „Chiar și atunci când dormi mai puțin timp de două nopți, asta are un impact real asupra modului în care te simți.”

Echipa de cercetători a constatat, de asemenea, că persoanele care se culcau târziu se simțeau adesea mai în vârstă decât vârsta lor cronologică, în ciuda faptului că dormeau suficient, dar erau afectați mai mult de lipsa de somn.

Sursă foto: Shutterstock

Sursa: nypost.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult