Ce spun oamenii de știință despre rolul carbohidraților în obezitate

Există o teorie care spune așa: carbohidrații din alimente cauzează creșterea insulinei, ceea ce duce la depozitarea grăsimii și creșterea apetitului, implicit la mâncatul în exces. Care este rolul carbohidraților în obezitate, în acest caz? Ne spun specialiștii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce spun oamenii de știință despre rolul carbohidraților în obezitate
Foto: shutterstock

Există o teorie care spune așa: carbohidrații din alimente cauzează creșterea insulinei, ceea ce duce la depozitarea grăsimii și creșterea apetitului, implicit la mâncatul în exces. Care este rolul carbohidraților în obezitate, în acest caz? Ne spun specialiștii.

O cercetare recentă sugerează că acest model poate fi simplificat. În articolul publicat în jurnalul Science, cercetătorii argumentează că dietele scăzute în carbohidrați și bogate în grăsimi pot ajuta la scăderea în greutate, menționând că nivelul insulinei dintre mese este mult mai important pentru echilibrarea energiei din organism.

Potrivit acestei teorii, alimentele și băuturile care conțin cantități uriașe de carbohidrați pot duce la creșterea insulinei. Hormonul face ca celulele de grăsime să depoziteze caloriile în exces, iar astfel se reduce disponibilitatea surselor de energie pentru restul organismului. În schimb, crește senzația de foame și încetinește metabolismul, iar în timp se ajunge din nou la creșterea în greutate.

Studiile făcute pe oameni

Pentru că studiile pe șoareci nu reflectă ceea ce se întâmplă în corpul uman, autorii cercetării au decis să vadă dacă se obțin rezultate similare și în rândul oamenilor. De exemplu, un alt studiu recent compară efectele a două tipuri de dietă pe persoanele cu o greutate în exces. Fiecare dietă a fost ținută timp de două săptămâni. Una dintre ele presupunea consumul de 10% carbohidrați și 75% grăsimi, în timp ce a doua dietă presupunea consumul de 75% carbohidrați și 10% grăsimi.

Participanții au putut mânca de câte ori voiau și în ce cantități voiau. Așa cum prezice și modelul dietei în care insulina este produsă de carbohidrați, cu cât dieta era mai bogată în carbohidrați, cu atât nivelul insulinei era crescut. Cu toate astea, participanții care au urmat o dietă crescută în carbohidrați au consumat mai puține calorii și au raportat că s-au simțit la fel de satisfăcuți comparativ cu dieta scăzută în carbs. Tipul acesta de dietă a mai rezultat și o scădere semnificativă a grăsimii.

Citește și: Grăsime vs. carbohidrați? Dezbaterea continuă

Urmărește CSID.ro pe Google News