Ce defineşte un bărbat ca fiind masculin? “Trăsăturile bine definite ale feţei” am fi tentaţi să răspundem. Se pare, totuşi, că trăsăturile feţei, fie ele feminine sau proeminente, nu au nici o legătură cu masculinitatea.
Sau, cel puţin, asta reiese din studiul realizat de cercetătorii de la University of St. Andrews din U.K. Studiul a descoperit că bărbaţii sunt percepuţi ca fiind mai masculini pur şi simplu prin faptul că sunt mai înalţi sau mai corpolenţi.
Masculinitatea are efecte puternice asupra nivelului de seducţie şi este de multe ori un “ajutor” în obţinerea unui post de lider mai uşor, de exemplu, sau a câştigului de încredere a altor persoane
, spune Iris Holzleitner, studentă la Universitatea St. Andrews.
Este important să înţelegem că majoritatea trăsăturilor pe care le considerăm a fi un necesar al bărbaţiilor sunt, de fapt, stereotipuri
, adaugă Iris.
În studiul lor, oamenii de ştiinţă de la St. Andrews au folosit portrete 3D a unor bărbaţi şi femei pentru a investiga ce trăsături anume arată masculinitatea.
În urma studiului, cercetătorii au descoperit că nu există foarte mari diferenţe în ceea ce priveşte forma feţei şi că oamenii sunt tentaţi să “catalogheze” masculinitatea unei persoane după înălţime şi greutate. De exemplu, feţele mai lungi au fost asociate cu o înălţime mai mare, în timp ce feţele mai mici au fost asociate cu o persoană scundă, feminină.
Concluzia acestui experiment a fost faptul că oamenii sunt “setaţi” să judece aparenţa fizică după anumite stereotipuri, astfel că bărbaţii mai înalţi şi mai corpolenţi sunt consideraţi a fi mai masculini decât bărbaţii mai scunzi sau mai slabi.
Sursa: MedicalNewsToday