Ceaiul verde este obtinut din frunzele de Camelia sinensis. Diferenta esentiala fata de alte tipuri de ceai consta in faptul ca procesul natural de fermentatie este oprit printr-o tehnica speciala: imediat dupa cules, frunzele sunt trecute prin aburi, apoi sunt uscate si rulate, impiedicandu-se astfel fermentarea. Astfel, ceaiul verde mai este cunoscut si sub denumirile de ceai nefermentat sau ceai virgin. Ceaiul verde a fost cultivat si valorificat in China din anul 350 i.Hr. si ulterior in 700 d.Hr. in Japonia, iar in Europa, mai exact in Italia, in Venetia, a ajuns abia dupa 1500. Multa vreme, ceaiul verde a fost considerat un medicament, folosit in special in prevenirea bolilor si de mentinere a sanatatii, precum si in tratarea unor boli.
Zilnic doua cani de ceai verde!
Componentele prezente fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grasimilor si factor de protectie anticancer.
Polifenolii si catehinele – combat radicalii liberi produsi de poluare, fum de tigara, gaze de esapament, ultraviolete.
Alcaloizii – exercita un efect de stimulare nervoasa.
Teina – stimuleaza arderea grasimilor, are proprietati diuretice.
Flavonoidele – protejeaza impotriva stresului.
Substantele aromatice – dau o savoare deosebita ceaiului.
Se recomanda consumul a 2, 3 cani de ceai verde pe zi, de preferinta pana in ora 18.00. Atentie! Ceaiul verde contine o cantitate mare de teina, iar abuzul de teina are efect similar cu cel al consumului excesiv de cofeina – nervozitate, insomnie, palpitatii, panica sau anxietate. De aceea, concentratia de teina a ceaiului este foarte importanta, mai ales daca este consumat dupa-amiaza sau seara. De asemenea, ceaiul nu trebuie lasat la infuzat mai mult de 10 minute.
Efecte benefice
Consumat in mod regulat ceaiul verde:
* stimuleaza activitatea rinichilor, prevenind astfel retentia de apa;
* stimuleaza ficatul si activitatea sistemului digestiv in general si regleaza tranzitul intestinal;
* reduce formarea colesterolului;
* ajuta la reglarea greutatii – singur sau in asociere cu alte extracte vegetale;
* poate preveni cancerul cutanat produs de razele ultraviolete;
* intarzie imbatranirea tenului;
* reduce formarea tartrului dentar si stopeaza aparitia cariei dentare, datorita fluorurilor si taninurilor continute;
* combate oboseala intelectuala sau fizica.