Profesorul Vlad Ciurea, un nume de referință în neurochirurgie în România, subliniază în mod constant importanța odihnei pentru sănătatea creierului. Potrivit acestuia, „odihna ar fi esențială”.
Prof. dr. Vlad Ciurea spune, potrivit informațiilor de la Antena 3 CNN, că odihna este printre cele mai importante „medicamente” pentru creier. Cu ajutorul acesteia, creierul nostru poate funcționa într-un mod optim și eficient.
De asemenea, el a vorbit și despre cele două tipuri distincte de odihnă și rolul pe care îl au acestea.
„Există două tipuri de odihnă. Prima este odihna activă, care ne face plăcere. De exemplu, după ce am lucrat multe ore la calculator, ne odihnim plimbându-ne într-un parc, sau poate petrecem timp într-o zonă montană, având o conversație plăcută pe o terasă, activități care ne relaxează activ”, spune neurochirurgul, conform sursei.
Al doilea tip de odihnă este somnul, iar potrivit specialistului, el este crucial pentru susținerea creierului nostru.
„Al doilea tip de odihnă este somnul, în timpul căruia celula nervoasă, în totalitate, inclusiv cea superioară, se liniștește. În jurul celulei nervoase vin o serie de celule mici de susținere, care curăță celula nervoasă, o liniștesc și o pregătesc pentru a doua zi. Dacă celula nervoasă nu este curățată, iar „deșeurile” se acumulează, aceasta nu va mai funcționa corect”, mai explică Vlad Ciurea.
Potrivit neurochirurgului, organismul nostru are o foarte bună capacitate de adaptare, iar cei fac ture de noapte, de pildă, primesc suficient timp pentru a se odihni.
„De exemplu, în străinătate, cum este în Danemarca, unde am lucrat și eu, este obligatoriu ca, după o gardă, la ora 8:00 dimineața, să te trimită acasă pentru odihnă. La noi, uneori, mai rămânem pentru a ajuta, însă, în mod ideal, odihna ar fi esențială”, mai spune medicul.
Citește și: Prof. univ. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea: cât de importantă este mișcarea pentru creier
Sursă foto: Shutterstock.