Sunt mulți factori care ne pot pune în pericol sănătatea, dar care este oare cel mai important? Dacă tinzi să crezi că ar fi fumatul sau, mai mult, genetica, s-ar putea să fii în eroare, spun cardiologii.
Potrivit lui Stephen Kopecky, cardiolog la Clinica Mayo, „nutriția este acum cauza numărul unu în ceea ce privește decesul precoce și apariția bolilor premature în țara noastră și în lume.”
Mai mult, spune el: deși anumite predispoziții genetice față de o anumită boală cresc riscul cu până la 40%, a avea un stil de viață nesănătos crește riscul apariției bolilor cu până la 400%.
În urmă cu aproximativ 20 de ani, cauza decesului la nivel mondial s-a schimbat de la infecție la non-infecție (bolile netransmisibile).
„În ultimii 20 de ani, s-a produs o schimbare majoră în ceea ce privește cauzele care ne ucid sau ne îmbolnăvesc”, spune el.
„Cele trei mari boli netransmisibile sunt bolile de inimă, cancerul și boala Alzheimer, toate într-un proces ascendent. Există într-o pondere mare și diabet, obezitate, hipertensiune arterială – toate sunt, de asemenea, legate de dietă.”
Cardiologii de la Clinica Mayo recomandă câțiva pași simpli pe care e bine să îi faci ca să nu te expui celui mai important factor de risc în ceea ce privește sănătatea ta.
Chiar și atunci când consideri că mănânci sănătos, de fapt poate ar trebui să îți revizuiești dieta, reconsiderând prezența alimentelor ultraprocesate (hotdog, burgeri, fast-food). Aceste alimente produc inflamații în organism și, implicit, numeroase probleme de sănătate.
„Alimentele ultraprocesate afectează țesuturile, inima, arterele, creierul, pancreasul, ficatul și plămânii”, confirmă Kopecky.
Ceea ce ar putea cauza Alzheimer, boli ale inimii sau cancer.
Însă, schimbările radicale nu reprezintă o soluție, acestea pot fi, de fapt, copleșitoare pentru organism, asemenea unui șoc pe care el nu va reuși să îl gestioneze într-un timp scurt. În schimb, fă pași mici și siguri:
Alege o dietă echilibrată, bogată în fibre și grăsimi sănătoase.
…fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe, lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi, uleiul de pește.
Deși în mod normal, fructele și legumele sunt așezate în cutiile din partea de jos a frigiderului, docto Kopecky recomandă să le muți în cea mai vizibilă zonă din frigider, la nivelul ochilor. Opțiunile mai puțin sănătoase ar trebui ținute în sertarele de mai jos.
Nu există o greutate sănătoasă. Fiecare corp este diferit, nu numai ca formă sau dimensiune, ci și ca vulnerabilitate în fața anumitor factori. Apoi, nu deveni copleșit de încercarea ca totul „să fie sănătos”. Sănătos înseamnă și numai încercarea de a avea grijă de sănătatea ta, de a face mici ajustări și îmbunătățiri.
Pe scurt, aceasta este cea mai corectă modalitate de a citi o etichetă atunci când vrei să cumperi un anumit produs:
Este foarte important să fii conștient de ce conține fiecare aliment, mai ales că FDA vrea să introducă etichete pe care să fie scris dacă alimentele sunt din categoria celor sănătoase sau nu.
Majoritatea oamenilor nu consumă suficiente legume, fructe și lactate. În timp ce consumă prea multe zaharuri adăugate, grăsimi saturate și sodiu.
Bineînțeles, alegerile privind dieta trebuie discutate și cu medicul tău de familie care îți poate face recomandări specifice în funcție de deficiențele de nutrienți pe care le ai, anumite probleme de sănătate, stilul de viață pe care îl duci.
Citește și: 5 mituri și adevăruri despre nutriție
Sursă: webmd.com