Dacă ai în plan o curăţenie generală în frigider, momentul a picat la ţanc. Astăzi îți spunem cum ar trebui să fie compartimentate alimentele în frigider pentru o prospeţime îndelungată.
Deja ştii că anumite alimente la care nu te aşteptai nu îşi au locul în frigider (vezi aici lista), însă pentru restul am întocmit un ghid de organizare.
Astfel, pentru rafturile de sus ale frigiderului, cele mai indicate alimente sunt băuturile, iaurturile, sandvişurile şi sosurile.
Rafturile de jos ar trebui rezervate exclusiv mâncărurilor gătite.
Pe uşa frigiderului se vor păstra doar condimentele deoarece această zonă este cea mai călduroasă parte din frigider, din cauza închiderii/deschiderii frecvente a acesteia. Prin urmare, evită să depozitezi ouă, lapte sau alte alimente uşor perisabile pe uşa frigiderului.
În sertarele din partea de jos a frigiderului este recomandat să ţii legumele şi alimentele pe bază de carne, fără a uita însă să le ambalezi corespunzător în folie de plastic, pentru a împiedica răspândirea microbilor.
Sertarul pentru depozitarea fructelor şi legumelor ar putea conţine în jur de 8.000 de bacterii pe fiecare centimetru pătrat, ceea ce depăşeşte de 750 de ori nivelul maxim considerat sigur de securitatea sanitară.
Normele sanitare standard recomandă ca suprafeţele de preparare şi depozitare a alimentelor să conţină maximum zece unităţi de bacterii pe centimetru pătrat.
Potrivit specialiştilor, în sertarul pentru depozitarea fructelor şi legumelor din frigider pot fi descoperite bacterii periculoase, cum ar fi Salmonella, E.coli şi Listeria, în special dacă în sertar s-au aflat o lungă perioadă produse alterate sau mucegăite.
Experţii recomandă să facem în mod frecvent curăţenie în frigider, cel puţin o dată pe lună, acordând o atenţie deosebită sertarului pentru depozitarea fructelor şi legumelor. Acesta trebuie spălat cu apă fierbinte, detergent și oțet pentru eliminarea mirosurilor neplăcute.