Cel mai vechi vin din lume a fost descoperit într-un mormânt. Câți ani are licoarea

  • Publicat:
Cel mai vechi vin din lume a fost descoperit într-un mormânt. Câți ani are licoarea

O descoperire arheologică recentă a scos la iveală cel mai vechi vin din lume, datând de aproximativ 2.000 de ani. Găsit într-un sit funerar din Roma Antică, situat în sudul Spaniei, acest vin oferă o perspectivă unică asupra tradițiilor și obiceiurilor funerare ale romanilor. Descoperirea a fost făcută de cercetători de la Universitatea din Cordoba, care au stabilit că acest lichid este un vin local asemănător cu sherry.

Unde a fost descoperit cel mai vechi vin din lume

Vinul, descoperit într-un mormânt roman intact în Carmona, Andaluzia, a fost inițial alb, dar și-a schimbat culoarea în timp din cauza „reziduurilor solide” din urnă. Analizele au confirmat că lichidul cafeniu din urnă este un vin local. Această descoperire este deosebit de importantă, deoarece anterior cel mai vechi vin lichid cunoscut era o sticlă din Speyer, Germania, datând din anul 325 d.Hr.

Mormântul a fost descoperit accidental în 2019 de o familie care efectua lucrări la casa lor. Mormântul era scufundat și excavat din stâncă, ceea ce a permis conservarea sa timp de două milenii. Cercetătorii au lăudat spiritul civic al proprietarilor casei, care au alertat imediat autoritățile arheologice.

Ce conținea mormântul

Mormântul roman conținea opt nișe funerare, dintre care șase aveau urne din calcar, gresie, sticlă și plumb. Fiecare urnă conținea rămășițele incinerate ale unei persoane, iar două dintre urne aveau inscripționate numele decedaților: Hispanae și Senicio. Vinul, în antichitate, avea un rol esențial în diverse ritualuri și obiceiuri. Această descoperire este deosebită, deoarece, de obicei, vinul era absorbit de pereții vaselor, iar până acum nu s-a mai găsit un astfel de lichid bine conservat.

Acest mormânt rar și neatins oferă o perspectivă valoroasă asupra tradițiilor funerare ale Romei Antice și subliniază importanța vinului în viața și moartea romanilor.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Caz extrem de RAR în lume: cum s-a descoperit o naştere post-mortem într-un cavou. Cum a fost posibil așa ceva

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”