Dr. Brandon Crawford, neurolog specializat în sănătatea creierului, subliniază potențialele beneficii ale unor mirodenii adăugate în cafea.
Scorțișoara, turmericul, ghimbirul, nucșoara și piperul negru sunt condimentele pe care specialistul le recomandă cu încredere, explicând cum acționează acestea asupra creierului.
Potrivit Dr. Crawford, scorțișoara este o sursă puternică de antioxidanți benefici pentru protejarea structurilor neuronale în fața stresului oxidativ. Ingredientul acesta fantastic poate regla nivelul zahărului din sânge, lucru vital pentru menținerea funcției cognitive și prevenirea bolilor neurodegenerative. Mai mult, adăugat în cafea, poate reprezenta o modalitate eficientă în lupta kilogramelor nedorite.
Dr. Crawford subliniază proprietățile neuroprotectoare ale nucșoarei, apte să îmbunătățească memoria și să prevină degenerarea căilor neuronale. Mai mult, nucșoara are efecte de stimulare a stării de spirit, contribuind la o concentrare superioară și o stare mentală pozitivă.
Renumită pentru proprietățile antiinflamatorii și antioxidante, curcumina din turmeric poate ajuta la reducerea inflamației și a daunelor oxidative la nivelul creierului (factori legați adesea de afecțiuni precum boala Alzheimer, demență și etc).
Piperina, compusul activ din piperul negru, poate stimula absorbția curcuminei (din turmeric) cu până la 2.000%, subliniază dr. Crawford. Această sinergie nu doar că amplifică beneficiile curcuminei pentru creier, dar ajută și la îmbunătățirea digestiei și a absorbției nutrienților, susținând indirect sănătatea cognitivă.
Renumit pentru proprietățile sale antiinflamatorii deosebit de puternice, ghimbirul poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive, reducând inflamația și stresul oxidativ, mai spune dr. Crawford. „De asemenea, ajută la echilibrul neurotransmițătorilor, esențial pentru concentrare și agilitate cognitivă”, completează specialistul.
”Cafeaua trebuie băută. Este o plăcere, nu numai gustul, mirosul. Cafeaua este o plăcere, este relaxare. Nu putem tăia cafeaua. Trebuie să avem ore de relaxare cu cafeaua în față. Este perfectă. Cafeaua trebuie să ne preocupe din foarte multe puncte de vedere: culoare, gestică, miros, timp de preparare, ce fel de cafea ne place.
Cafeaua trebuie băută dimineața, dar relaxați. Nu în fugă, nu cu un copil de mână, cu un telefon în cealaltă mână. Cafeaua trebuie să fie relaxare și plăcere.
A doua cafea, eu o pregătesc când încep lucrul după-amiază. Îmi face plăcere și a doua cafea”, a explicat acad. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea.
Sursă foto: Shutterstock.