Cele două vaccinuri anti-COVID, în România. Care e diferența între cel la Pfizer și de la Moderna

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cele două vaccinuri anti-COVID, în România. Care e diferența între cel la Pfizer și de la Moderna
Românii au la dispoziție două vaccinuri anti-COVID. Care e diferența între cel Pfizer și Moderna/ Foto: Shutterstock

Cele două vaccinuri anti-COVID sunt la dispoziția românilor, iar medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș” din București, a anunțat că vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna au aproximativ aceeași eficacitate împotriva COVID-19.

Adrian Marinescu a mai precizat că mutațiile identificate până acum în cazul virusului nu sunt capabile să reziste în fața celor două vaccinuri aprobate până acum de Uniunea Europeană.

E clar că un virus poate să sufere mutații în orice moment. Ce se va întâmpla peste 10 luni trebuie monitorizat și dacă va fi nevoie, va fi modificat vaccinul. Eficacitatea plecată de la studii clinice, e mai mult decât similară – 95% Pfizer, 94,5% – Moderna. Sunt cu profil de siguranță aproximativ la fel. Când vorbim de Pfizer, avem deja experiența a unui număr mare de persoane care s-au vaccinat și nu au fost reacții majore”, a explicat medicul Adrian Marinescu, potrivit Gândul.

Foto: Ministerul Sănătății

Consultă aici prospectul integral, în limba română, al vaccinului MODERNA.

Adrian Marinescu: “E important să avem mai multe variante de vaccin”

14.000 de doze de vaccin Moderna au ajuns în țară, astfel că românii au în prezent la dispoziție două vaccinuri anti-COVID. Adrian Marinescu susține că este indicat ca populația să aibă acces la cât mai multe variante de vaccin.

E important să avem mai multe variante de vaccin pentru că ne trebuie multe doze într-un interval scurt. Fiecare dintre aceste vaccinuri trebuie să treacă prin niște etape foarte clare. În Europa, vorbim de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), de Comisa Europeană”, a afirmat medicul de la Matei Balș.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Dr. Adrian Marinescu - Medic primar boli infectioase
Dr. Adrian-Gabriel Marinescu este medic primar Boli Infecțioase cu specializare în Hepatologie și, în prezent, directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București. Experiență profesională •2003 – 2008 Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Bals”, medic rezident; •2008 ...
citește mai mult