Cele mai periculoase medicamente pentru copii. Sunt complet interzise!

  • Publicat:
Cele mai periculoase medicamente pentru copii. Sunt complet interzise!
Unele medicamente considerate sigure pentru adulți, pot fi toxice pentru cei mici, iar medicii ne recomandă să ne ferim copiii de ele.

„Este esențial să știm ce medicamente nu sunt potrivite pentru cei mici și de asemenea este foarte important că părinții să consulte întotdeauna un profesionist în domeniul sănătății înainte de a da orice medicament copilului lor!”, avertizează Dr. Emilian Popovivi, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Lista de substanțe periculoase pentru cei mici

Aspirina se numără printre medicamentele pe care ar trebui să le evităm atunci când vine vorba de cei mici. Substanța activă din aspirină a fost legată de Sindromul Reye, o boală rară, dar deosebit de gravă.

„Această afecțiune a fost cel mai frecvent observată la copiii și adolescenții care au avut recent o boală virală, cum ar fi spre exemplu gripă sau varicelă. De aceea este important să nu dați aspirină niciodată unui copil și nici măcar unui adolescent până la vârsta de 18 ani, cu excepția situației în care administrarea acestui medicament are recomandarea unui medic.”, transmite dr. Emilian Popovici.

Pe lista medicamentelor interzise se numără și tratamentele antitusive, pe bază de codeină, dar și unele pentru răceală, cum ar fi picăturile cu xylometazolină. 

„În locul acestor medicații se pot utiliza remedii non – medicamentoase cum ar fi picăturile nazale saline și o hidratare corespunzătoare, care ajută la atenuarea simptomelor de răceală la copiii de vârstă mică.”, spune medicul.

Inclusiv medicamentele pentru combaterea durerii cum ar fi Ibuprofenul și Naproxenul, trebuie să fie folosite cu atenție pentru cei mici.

„Aceste medicamente pot provoca iritații ale mucoasei stomacale sau chiar ulcere în unele cazuri. Este important să urmați întotdeauna cu atenție instrucțiunile de utilizare și să nu depășiți niciodată doză recomandată pentru vârsta și greutatea copilului dumneavoastră!”, mai spune dr. Emilian Popovici.

Citește și: 1 din 3 părinți administrează copiilor medicamente pentru scăderea febrei când s-ar putea să nu fie nevoie. Ce avertizează medicii?

Nici remediile naturiste NU sunt sigure

Medicamentele împotriva grețurilor, amețelii, diareei, cum ar fi Loperamida NU sunt pentru copii sub 12 ani, nici anti alergice, cum este Diphenihidramina nu sunt recomandate sub această vârstă.

„Nu administrați fără a consulta medicul, nici medicația prescrisă anterior copilului dumneavoastră chiar dacă acesta prezintă simptome asemănătoare cu cele avute altădată.”, încheie medicul epidemiolog.

Citește și: Doctor Craiu: Nu le dați copiilor medicamente pentru răceală și tuse destinate adulților. Multe sunt interzise!

FOTO: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandări: